Skocz do zawartości

Sterownik światła na ESP zgodny z homebridge

Masterpc96

Pomocna odpowiedź

Witam w tym wpisie chciałbym Wam przedstawić włącznik światła zgodny z homebridge.

Do wykonania projektu będziemy potrzebowali:

Nowością w tym projekcie jest wykorzystanie przekaźników na napięcie 3V, musiałem je zamawiać od naszych kolegów z Chin, ale dzięki temu zaoszczędziłem miejsce na płytce gdyż nie stabilizuję napięcia 5V oraz nie używam LDO do przejścia na 3.3V dla ESP. Są to oryginalne przekaźniki firmy songle ale u nas ich nie znalazłem 😕 

Moim głównym celem było to aby płytka zmieściła się w puszce fi 60. Zastosowałem trochę inne złącze ark niż to co w spisie potrzebnych części, gdyż kolega dał mi fajne złącze sprężynowe. Jest ono trochę wyższe od tego skręcanego, ale bez problemu się mieści 🙂 

Gotowa płytka po zlutowaniu wygląda następująco

IMG_0794.thumb.jpg.75980536561995f202e29212450afb4f.jpg IMG_0797.thumb.jpg.96b61a4eff5cb44fd69edbcae038461a.jpg

a tak wygląda w puszce fi60 (tej płytszej)

IMG_0793.thumb.jpg.fa7eef4b0b6d88854a0658d85ed5586b.jpg

Jestem zadowolony z efektu końcowego naprawdę jest sporo miejsca dookoła na kable. Dodatkowo sterownik jest kompatybilny z włącznikiem świecznikowy. Możemy światło włączyć przyciskiem a zgasić telefonem. Nie ma potrzeby kupowania włącznika chwilowego takiego jaki jest używany do dzwonków.

Teraz opiszę sposób dodania sterownika do homebridge.

Logujemy się do homebridge (ja korzystam z config-ui) przechodzimy do zakładki plugin i wpisujemy homebridge-http-switch

1754844458_Screenshot2019-07-26at10_39_37.thumb.png.0408c6e59b08c7a663b1f101ab8555d1.png

Po zainstalowaniu przechodzimy do zakładki config i sprawdzamy na stronie dewelopera jak ma wyglądać plik konfiguracyjny 

2134127521_Screenshot2019-07-26at10_41_17.thumb.png.514fecd6247a10f6924d80aeb66dec41.png
źródło: https://www.npmjs.com/package/homebridge-http-switch 

Widzimy tutaj że możemy sterować włącznikiem który ma stan lub takim który go nie ma, ja wybrałem tą pierwszą opcję

{
    "accessories": [
        {
          "accessory": "HTTP-SWITCH",
          "name": "Włącznik światła",

"switchType": "stateful",

"onUrl": "http://localhost/on",
          "offUrl": "http://localhost/off",

"statusUrl": "http://localhost/status"
        }   
    ]
}

Tak powinna wyglądać podstawowa konfiguracja po stronie mostku. Localhost zastępujemy adresem ip naszego esp.

Kod po stronie ESP jest bardzo prosty do napisania. Musimy postawić webserwer który będzie obsługiwał zapytania on off oraz status. Domyślnie są to metody GET ale możemy jest zmienić np POST na on i off. To należy zrobić w pliku konfiguracyjnym homebridge. Deweloper nie napisał jakie kody mają zwracać nam nasze zapytania ja zdecydowałem dać 200 na status i 204 na on i off. 

A teraz czas na test 😄 

Docelowo urządzenie będzie umieszczone w puszce podtynkowej, niestety nie mam wolnego włącznika świecznikowego aby go podpiąć do urządzenia. Płytkę umieściłem w puszcze nadtynkowej aby nie leżała na panelach. A jako źródło światła wykorzystałem małą żaróweczkę z maszyny do szycia. Światło z poziomu aplikacji możemy włączyć na dwa sposoby, albo po przez kliknięcie na nie z poziomu ulubionych akcesoriów

IMG_0802.thumb.png.64adf937b54374ddeb3cdf2b8d08b836.png --------------> IMG_0805.thumb.jpg.bce3b3c761df3cb9d67e42e09967a5a1.jpg

IMG_0801.thumb.png.132f52ffac615c25953525b496165933.png --------------> IMG_0804.thumb.jpg.d9dc0f4dd6759781a1c96559ae628f4a.jpg

lub gdy przytrzymamy palcem akcesorium to otworzy nam się nowy widok w którym będzie zwykły suwak 

IMG_0800.thumb.png.ca69920c092d2b7621b9770fd5b0289e.png --------------> IMG_0805.thumb.jpg.bce3b3c761df3cb9d67e42e09967a5a1.jpg

IMG_0799.thumb.png.ff37b4b264b80ca741dfd66ee106c952.png --------------> IMG_0804.thumb.jpg.d9dc0f4dd6759781a1c96559ae628f4a.jpg

Dzięki temu że kolega podrzucił mi złącze ark sprężynowe podpięcie sterownika zajmuje dosłownie chwilę 🙂 

Taka drobna uwaga warto zarezerwować sobie na routerze jeden adres ip dla danego esp, dzięki temu unikniemy problemów związanych ze zmianą adresów ip po uruchomieniu routera. Adres ip rezerwujemy na podstawie adresu mac, aby dostać adres mac esp należy użyć poniższego kodu

#include <ESP8266WiFi.h>

void setup(){

Serial.begin(115200);
   delay(500);

Serial.println();
   Serial.print("MAC: ");
   Serial.println(WiFi.macAddress());

}

void loop(){}

Po uruchomieniu modułu w serial monitor wyświetli nam się jego adres.

Mam nadzieję że wytłumaczyłem Wam jak stworzyć urządzenie zgodne z homekit i jak jest skonfigurować 🙂 

• Lubię! 1

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Dnia 26.07.2019 o 10:49, Masterpc96 napisał:

Dodatkowo sterownik jest kompatybilny z włącznikiem świecznikowy. Możemy światło włączyć przyciskiem a zgasić telefonem.

Ciekawy projekt, jednak zastanawiam się czy jeżeli włączę światło przyciskiem od światła to czy będę mógł go wyłączyć ESP ? I na odwrót - jak włączę światło poprzez ESP to czy będę mógł wyłączyć przyciskiem od światła ? Nie za bardzo rozumiem jak to działa w opisanym przez Ciebie projekcie. Czy mógłbyś narysować np połączenie takiego układu lub w jakiś sposób opisać ? 

• Lubię! 1

@Dejwuch Działa to dokładnie tak jak byś chciał 😛 
proszę tutaj schemat podłączenia, akurat na płytce która obsługuje dwa punkty świetlne ale działa tak samo jak ta z opisu.

Włączam światło esp, gaszę przyciskiem i na odwrót 

IMG_0816.jpg

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za zdjęcie 🙂 Kurcz jednak dalej nie jestem pewny jak dokładnie sterować przekaźnikiem poprzez włączniki i ESP jednocześnie..  Czy taki schemat podłączenia jest słuszny (oczywiście pomijając diody przy cewce itp) ? 

Rozumiem to tak, że np z ESP nadajemy sygnał, że włączamy światło. Następnie nadajemy sygnał włącznikiem, że chcemy zmienić światło na przeciwny stan (czyli wyłączyć), wówczas ESP rozłącza nam przekaźnik. Czy tak ?

image.thumb.png.613e1f7cc4583eccd9e0bdfe8da429b6.png

Edytowano przez Dejwuch
  • Lubię! 1

dokładnie do esp jest podpięty przycisk pod input, gdy włączysz przycisk to wtedy następuje negacja stanu na pinie output który jest podpięty do przekaźnika. W przycisku jest napięcie 3v3 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.