Skocz do zawartości

Arduino pro mini - błąd kompilacji

Karolus

Pomocna odpowiedź

Witajcie

Mam pewien projekt który rozwijam od dosyć dawna, oparty jest o płytkę pro mini w wersji 8MHz (3V3), dwa dni temu przy okazji jakiś małych zmian szkic przestał się kompilować!, ale żeby było śmieszniej cały czas kompiluje się bez błędów jeśli wybiorę pro mini 16MHz/5V....

O co może chodzić??

Na chwile obecną radze sobie z tym kompilując program na 16MHz/5V ale programuje nim swoją płytkę z 8MHz/3V3, ale domyślam się że wszelkie zależności czasowe w programie (timery itp) mogą pójść w "krzaki" prawda?

Poniżej log z komunikatami błędu, widzę że kompilator zgłasza jakiś błąd związany z biblioteką LiquidCrystal_I2C, ale nie rozumiem dlaczego przy kompilacji na wersje 16MHz/5V tego błędu nie ma

Arduino:1.8.9 (Windows Store 1.8.21.0) (Windows 10), Płytka:"Arduino Pro or Pro Mini, ATmega328P (3.3V, 8 MHz)"

.......................\libraries\LiquidCrystal_I2C\LiquidCrystal_I2C.cpp: In function 'clear.constprop':

.......................\libraries\LiquidCrystal_I2C\LiquidCrystal_I2C.cpp:136:1: internal compiler error: Segmentation fault

}

^

Please submit a full bug report,

with preprocessed source if appropriate.

See <http://gcc.gnu.org/bugs.html> for instructions.

lto-wrapper.exe: fatal error: C:\Program Files\WindowsApps\ArduinoLLC.ArduinoIDE_1.8.21.0_x86__mdqgnx93n4wtt\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc returned 1 exit status

compilation terminated.

c:/program files/windowsapps/arduinollc.arduinoide_1.8.21.0_x86__mdqgnx93n4wtt/hardware/tools/avr/bin/../lib/gcc/avr/5.4.0/../../../../avr/bin/ld.exe: error: lto-wrapper failed

collect2.exe: error: ld returned 1 exit status

exit status 1
Błąd kompilacji dla płytki Arduino Pro or Pro Mini.

Żeby było śmieszniej to na drugim komputerze program kompiluje się bezproblemowo.... biblioteki porównałem wyglądają tak samo (te same daty plików)

Edytowano przez Karolus

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Takie błędy najbardziej mnie wkurzają, tym bardziej że nadal mam stare wersje szkicu które kompilują się na układ 8MHz/3V3..... a różnice są tylko na poziomie nazw zmiennych i jakiś prostych zależności.... ech.....

Ha!

udało się, zaktualizowałem kilka bibliotek poprzez IDE i poszło.... co ciekawe żadna z nich ni była używana w moim szkicu 😉

Ale najważniejsze że się udało i mogę kompilować na właściwy układ.

Pewnie była (choćby Wire), tylko nie wiesz że była 🙂 Współczesne wersje buildera nie wymagają już podawania wszystkich bibliotek w głównym pliku ino.

Ja w takiej sytuacji przełączyłbym kompilator na zewnętrzny (mam zainstalowany gcc-avr) ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić w Windowsie :(

Najważniejsze że się udało dojść do ładu, chociaż co ciekawe mimo skompilowania programu na procesor z innym kwarcem, przez 2 dni nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych, układ działał jak należy 🙂

no właśnie mam tam kilka timerów odmierzających zadane czasy... w teorii powinno wszystko odbywać się 2x szybciej, ale może za krótko testowałem i nie zauważyłem, nie ważne, nie ma sobie co zawracać głowy, dzięki za wsparcie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.