Skocz do zawartości
detmot

Arduino + Servo problem z zasilaniem

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, mam problem z zasileniem arduino oraz serwomechanizmu. Otóż wymyśliłem to tak, że użyję akumulator Li-Po 1s w połączeniu z przetwornicą step-up (maksymalny prąd to 2A). Jednak po włączeniu wszystkiego serwo oraz arduino wariują. Natomiast gdy podłącze arduino do komputera poprzez usb a serwo do baterii lub zasilacza to wszystko działa poprawnie. 

Dodam też, że prędkość i kąt wychylenia serwa są sterowane poprzez moduł BT i gdy wszystko jest zasilane jest właśnie z baterii lub jednego zasilacza(atx) to moduł wysyła informacje z dużo wyższą częstotliwością (dioda TX miga znacznie szybciej i widać to na monitorze portu szeregowego). 

Edytowano przez detmot

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@detmot witam na forum 🙂 Jeśli wszystko zostało podłączone poprawnie to raczej powinno działać. Bez schematu połączeń ciężko doradzić coś w ciemno. Pokaż co i jak podłączyłeś to coś wymyślimy.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...