Skocz do zawartości

[BASCOM][ATMEGA]Czy można przy pomocy uC sterowac kamera??

vaden

Pomocna odpowiedź

Witam. Mam plan budowy robota humanoidalnego poruszajacego sie na kolach i wykonujacy w jakos sposob jeszcze nie do końca określony poleceń użytkownika. Ale moim pytaniem jest czy da sie przetworzyc sygnał z kamerki np.internetowej w taki sposób zeby robot wiedział np. gdzie jest pilot lub wyłacznik światła?

Jeśli jest to możliwe to jakimi poleceniami mogłbym sie posłużyc i jaki sposob można by tego doknac. A jeśli nie da sie przy pomocy bascoma i Atmegi to jakie sterowniki moga sie do tego celu nadać.

Z góry dziękuje za pomoc.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Można wykorzystać gotową platformę sprzętową w postaci np. bebechów od laptopa i zainstalować na niej odpowiednie oprogramowanie (lub stworzyć coś samemu, korzystając np. z gotowych bibliotek OpenCV)

Można wykorzystać gotową platformę sprzętową w postaci np. bebechów od laptopa i zainstalować na niej odpowiednie oprogramowanie (lub stworzyć coś samemu, korzystając np. z gotowych bibliotek OpenCV)

A robot będzie ze sobą woził akumulator od ciężarówki ?

Hmmm, zadanie jest bardzo nietrywialne. Trzeba znaleźć odpowiednio szybki procesor o odpowiednio niskim poborze mocy. Jeśli robot ma kierować się obrazem z kamery to jest problem, bo musi być to przetwarzane odpowiednio szybko i rzeczywiście wtedy chyba najlepszym rozwiązaniem jest FPGA. Ale napisanie na to dekodowania obrazu i rozpoznawania przedmiotów to jest masakra. Innym rozwiązaniem byłby jakiś szybki DSP. Rodzina BlackFin Analog Devices była projektowana do obróbki obrazu. Oczywiście, wydajnościowo wymiatają procki Texasa z serii C6000 z rdzeniem C64+. Także ciekawą opcją byłby OMAP (DSP + ARM9 w jednym). Z mikrokontrolerów to są IMX31 Freescale z rdzeniem ARM11 i sprzętowym koderem MPEG-4, może Cortex-A8, ale ja tu bym stawiał na DSP lub FPGA. Koszt jednak będzie masakryczny.

A robot będzie ze sobą woził akumulator od ciężarówki ?

Dwa żelowce 12V 3,5Ah wystarczą 🙂 Wspomniałem o tym rozwiązaniu, bo jest chyba najprostsze...

W sumie może trochę przesadziłem, niemniej jednak wożenie ze sobą PCta to lekka przesada. Aczkolwiek PC z kamerką poradzi sobie bez problemów. Tylko ile taki robot pochodzi, z godzinę ?

Dlatego podałem jako przykład platformę sprzętową z laptopa - można tanio dostać tzw. kadłubki z np. zbitą matrycą, wybrakowaną klawiaturą, niesprawną baterią itd. Z PCtem dochodzi, poza kwestią "prądożerności", kwestia zasilania - co dodatkowo komplikuje sprawę..

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.