Skocz do zawartości

Biblioteka do łatwego sterowania I/O Arduino

Pomocna odpowiedź

Odpowiadałem na twoje kolejne pytania, więc wina obopólna.

Podsumowując z mojej strony - stwierdziłeś, że taka biblioteka nic nie wnosi - wyjaśniłem dokładnie jaki był jej cel i co wnosi, podałeś jeden kontrprzykład gdzie ona się nie sprawdzi (ten z 2 diodkami pod jednym pinem) - ok, w pełni się zgadzam w tym przypadku - dlatego można wtedy inne podejście zastosować. Po czym zmieniłeś temat na to, że w środku jest użyte digitalWrite niepotrzebnie i przekierowałeś na wersję fast, co także wyjaśniłem dlaczego tak zostało zrobione.

Mam prośbę... może obaj zmusimy Pana Administratora ( @Treker, to do Ciebie!) do przeniesienia tej dyskusji w inne miejsce? Nie będziemy przeszkadzać w liczeniu groszy, a być może ktoś się Twoją biblioteką zainteresuje, a jak dobrze pójdzie to może coś fajnego z tego wyjdzie? Bo na razie z Twojej strony widzę tylko próby udowodnienia że zrobiłeś genialne arcydzieło...

A z chęcią bym temat kontynuował (nie dlatego żeby Cię zmieszać z błotem, tylko po to, aby powstało coś służącego całej społeczności). Tyle że - jak powtarzam - to nie jest miejsce na tą dyskusję!

To temat zostanie później przeniesiony w inne miejsce - nie widzę problemu z kontynuowaniem tutaj do tego czasu - admin/moderator nie wstawi się na zawołanie, trzeba poczekać.

Nie próbuję udowodnić, że zrobiłem coś genialnego, tylko tłumaczę, dlaczego to zostało tak zrobione i jaki był cel tego. Napisałeś o digitalWriteFast to wyjaśniłem co zyskuję używając podstawowej wersji i dlaczego mi to odpowiada tak samo jak co tracę z tym podejściem.

I od samego początku powtarzam o kompromisie czegoś kosztem czegoś - z czym się zawsze liczę.

Że można go zrefaktorować na wiele sposobów i teraz zgadywankę zrobiłeś "co mam na myśli".

Jedna z opcji:

uint8_t state = HIGH;

if(_inverse)
{
	state = LOW
}

digitalWrite(_pin, state);

Od tego jest też mechanizm pull-requestów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...