Skocz do zawartości

Czy jest na sali jakiś lekarz?

jugan1

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,
Być może na forbocie jest ktoś, kto jest w jakiś sposób powiązany z medycyną / pielęgniarstwem / dietetyką, a może jego partner/ka?

Mam dość dziwne pytanie, które będzie odnosiło się praktycznie do wszystkich testów - niemniej pytanie dopadło mnie, gdy właśnie patrzałem na swoje wyniki testów wątrobowych. Gdy patrząc na wyniki mam podany zakres prawidłowych wartości badanej rzeczy i wynosi on 100-200 wiem, że wartością optymalną byłoby 150. Zakres mogę przekroczyć zarówno mając czegoś za dużo ( więcej niż 200 ) jak i za mało ( poniżej 100 ).

Co jednak w przypadku, gdy zakres to 0-100? Czy wtedy wartością optymalną jest 50 ( wartość średnia ), czy im mniej tym lepiej np. 5, gdyż nie mogę mieć czegoś za mało, jeśli zakres rozpoczyna się od zera?

Pozdrawiam

Nie jesteśmy forum skupiającym lekarzy, więc na samym początku radziłbym jednak zasięgnąć porady jakiegoś prawdziwego lekarza. Nie zawsze warto opierać się na radach "od obcych ludzi" z internetu. Temat zostawiam, bo może faktycznie ktoś będzie mógł pomóc, ale jednak dla formalności zalecam udanie się do lekarza lub przynajmniej na jakieś forum, które skupia osoby zaznajomione z tematami medycznymi 😉

• Lubię! 1

Zgadzam się - przy najbliższej możliwej okazji zapytam się lekarza o to. Jednak zadałem takie pytanie, gdyż przede wszystkim nie jest ono tak skompikowane, że potrzebuję wiedzy specjalisty na temat np. jakiejś choroby. Każdy z nas miał na pewno robionych wiele pobrań krwi ( nie mam tu na myśli, że codziennie, ale zapewne raz na rok - dwa lata ), więc może taka osoba się po prostu zainteresowała przedziałami badań. I tak jak napisałem - to nie jest wiedza ekspercka, więc możliwe, że nawet osoby, który były na profilu biologiczno-chemicznym w liceum będą w stanie odpowiedzieć.

I nie traktuję porad osób z internetu jako w 100% poprawnych - jednak często warto przeglądać fora i czytać odpowiedzi, gdyż może to nas w jakiś sposób naprowadzić na prawdziwą odpowiedź.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.