Skocz do zawartości

Bezprzewodowy Andon system po mojemu

Kamil9002

Pomocna odpowiedź

Witam . Poniewaz zaczynam moja przygode z arduino i podobnymi ukladami tak watek postanowilem zamiescic w tym dziale . Koncepcja systemu "Andon po mojemu" jest taka zechce stworzyc system przywolywania TZN. przycisk z dioda polaczony bezprzewodowo odsylajacy sygnal do aplikacji informujacej na drugiej stronie ze czegos brakuje .Szerzej by to wygladalo o tak :

-Przycisk na pozycji A1 swieci na zielono ,po wcisnieciu przycisku dioda zaczyna migac np. na niebiesko w tym samym  czasie przycisk odsyla sygnal do skanera/tableta nr1  informacje powiedzmy "potrzeba pudelko 1 pozycja A1" po kliknieciu na ta informacje na tablecie nr1  aplikacja przesyla sygnal do skanera nr2 z informacja "przygotowac pudelko nr1 dla pozycji A1".Po klikniecu na informacje na skanerze/tablecie nr2 zostaje odeslany sygnal do przycisku i dioda przestaje migac ale swieci caly czas na niebiesko a na skanerze/tablecie nr1 informacja o pudelku zmienia kolor i pojawia sie nowy przycisk "zakoncz".Po wcisnieciu przycisku "zakoncz" dioda zmienia kolor na zielony.

Pytanie jest takie : jaki byscie hardware do takiego projektu wykorzystali i waszym zdaniem jak trudne to bedzie do wykonania? Poniewaz jest to cos przy czym bede sie stopniowo uczyc uwazam to za long-term plan.Najlepszy sposob polaczenia sadze ze byl by wi-fi poniewaz mamy juz kompletna siec

Sam przycisk z diodami: NodeMCU (tanie i sprawdzone w tego typu projektach, na pokładzie wifi). Oprogramowanie tego - to raczej podstawy, nic skomplikowanego tam nie ma.

Co do aplikacji na skanerach/tabletach - to już zależy od systemu operacyjnego na tych tabletach. Jeśli to RPi albo inny Linux - również nie wymaga to jakiejś tajemnej wiedzy. Jeśli jednak to jakiś iOS, Android czy Windows... no cóż, niech się wypowie ktoś z ową tajemną wiedzą obeznany 🙂

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

To NodeMCU wygląda świetnie dla tego projektu i da się programować przez arduino ide więc łatwiej dla mnie. Ale teraz się zapytam o kolejną rzecz. Aplikacje dla czegoś takiego łatwiej stworzyć dla androida czy lepiej pomyśleć o jakimś  self made tablecie na bazie rpi? Każda rada dobra ponieważ jak narazíe to w domu mam 2x arduino I jakiś tam zestaw startowy z LCD displayem więc zbieram informacje 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.