Skocz do zawartości

Modyfikacje DIY do samochodu - HHO

Pomocna odpowiedź

13 godzin temu, atMegaTona napisał:

Jeśli chodzi o sam wodór to problem jest natomiast z jego przechowywaniem

Właśnie zastanawiało mnie to... ciekawe, że jest wpis na Wikipedii o Przechowywaniu wodoru, choć tam zwraca się uwagę na niską gęstość, która narzuca większy zbiornik.

W kwestii samej ekologii to w wyniku spalania wodoru z tlenem powstaje na powrót woda 🙂 biorąc więc pod uwagę uwagę dot. zasady zachowania energii pomijając straty na oporach silnika, to energia eksplozji/spalania wodoru z tlenem jest tą samą energią dostarczoną za pomocą prądu do elektrod. Na pierwszy rzut, oka coś tak nielogicznego jak podłączanie wody do prądu daje w rezultacie najbardziej energetyczne paliwo chemiczne jakie jest w przyrodzie dostępne a do tego sama metoda i konieczny do tego sprzęt jest zwyczajnie trywialny - to fascynujące!

Nie jestem przekonany co do oszczędności rzędu 30 -50% ale wiem na pewno, że te 10% spokojnie można osiągnąć przewlekając rurkę wylotową gazu przez filtr powietrza i to w zasadzie jedyna modyfikacja.

(edytowany)
6 godzin temu, Gieneq napisał:

Właśnie zastanawiało mnie to... ciekawe, że jest wpis na Wikipedii o Przechowywaniu wodoru, choć tam zwraca się uwagę na niską gęstość, która narzuca większy zbiornik.

Dodatkowy problem jest taki że cząsteczki wodoru są bardzo małe i wnikają w strukturę krystaliczną zbiornika. Przez to ucieka przez ścianki i powoduje mikropęknięcia w ściankach, przez co muszą być grubsze i przez to cięższe. O samym problemie motoryzacji opartej o wodór polecam ten filmik:

Edytowano przez Harnas
  • Lubię! 1
3 godziny temu, Gieneq napisał:

Ten jegomość mnie uraczył 

"sama instalacja kosztuje 1200zł."

Hahaha.. dla kogoś kto o tym jak widać pojęcia bladego nie ma to być może nawet dobra cena 🙂

Zastanawia mnie też jeszcze po co mu ten filtr paliwa w tej skrzynce hahaha..  jeśli w tym gazie byłoby nawet coś zawieszone to zostałoby w elektrolicie albo na celach. Z elektrolizy uwalnia się czysty tlen i czysty wodór, ewentualne zanieczyszczenia to jakieś setne procenta.

Jak to taką furorę po wsiach robi to nic tylko zakładać objazdowy warsztat modyfikacji ciągników po 1,2k za usługę 😂

Poza tym do ciągnika to ten hydrolizer powinien być chyba jednak większy bo z tej popierdułeczki to nawet palnika by nie zrobił.

• 4 tygodnie później...

Temat trochę za mną chodzi. Rozwalił mnie ten gość 😂 generator w słoikach po ogórkach i bezpiecznik wiszący w powietrzu. Nic tylko iść do piwnicy, wyjeść zawartość słoika i zarabiać miliony!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...