Skocz do zawartości

Symulator unifonu cyfrowego

crbjsfso

Pomocna odpowiedź

Poszukuje schematu, projektu lub koncepcji jak wykonać urządzenie mogące zasymulować unifonu przy którym stoi człowiek i otwiera nam drzwi.

Procedura otwierania drzwi:
1. Wybór numeru mieszkania - wpisanie "#1" na klawiaturze domofonu.
2. W tym momencie w mieszkaniu numer 1 włącza się głośnik/dzwonek/buzzer zamontowany w unifonie informujący, że ktoś na klawiaturze przed drzwiami wejściowymi wybrał numer mieszkania i "oczekuje na rozmowę".
3. Podniesienie słuchawki unifonu i ewentualna rozmowa.
4. Wciśnięcie przycisku otwierania drzwi, co skutkuję zwolnieniem elektrozaczepu w drzwiach wejściowych i ich otwarcie.

A teraz zasada działania przykładowego urządzenia, które jest poszukiwane:
1. Wybór numeru nieistniejącego mieszkania (wirtualny domofon wpięty w infrastrukturę) - wpisanie "#99" na klawiaturze domofonu.
2. Unifon (sama płytka np. miwi 1132/520) podaje stan wysoki na zaciskach głośnika/dzwonka/buzzera, który jest podłączony i wykrywany przez mikrokontroler np. Arduino PRO MINI.
3. 1 sekundę po wykryciu stanu wysokiego rozwierany jest przekaźnik który symuluje podniesienie słuchawki.
4. Po następnej 1 sekundzie zwierany jest przekaźnik który symuluje wciśnięcie przycisku otwierającego drzwi.
5. Po kolejnej 1 sekundzie oba przekaźniki wracają do stanu poprzedniego.

Rozwiązanie jak na przykład to niestety nie wchodzą w grę, ponieważ w obecnych systemach zazwyczaj niezbędne jest podniesienie słuchawki unifony, w przeciwnym wypadku przycisk otwarcia drzwi nie jest aktywny.

Jakieś spostrzeżenia co do tego jak można ugryźć ten temat, może ktoś się spotkał już z tym problemem i ma gotowe rozwiązanie?

• Lubię! 1

Miwi 1132 więc system "cyfrowy" dokładniej analogowy z cyfrowym wybienieraniem nr lokalu. 

2 godziny temu, crbjsfso napisał:

1. Wybór numeru nieistniejącego mieszkania (wirtualny domofon wpięty w infrastrukturę) - wpisanie "#99" na klawiaturze domofonu.
2. Unifon (sama płytka np. miwi 1132/520) podaje stan wysoki na zaciskach głośnika/dzwonka/buzzera, który jest podłączony i wykrywany przez mikrokontroler np. Arduino PRO MINI.
3. 1 sekundę po wykryciu stanu wysokiego rozwierany jest przekaźnik który symuluje podniesienie słuchawki.
4. Po następnej 1 sekundzie zwierany jest przekaźnik który symuluje wciśnięcie przycisku otwierającego drzwi.
5. Po kolejnej 1 sekundzie oba przekaźniki wracają do stanu poprzedniego.

Źle się do tego zabierasz. Podłącz oscyloskop i zobacz co na linii "piszczy". Powinno być coś takiego

291503728_Slicannr5.thumb.jpg.ce78b3cd5338ff105512003e82aaf280.jpg

w czasie wybierania lokalu (tu nr 5). Niektóre systemy (np HAS Slicana) wymagają potwierdzenie obecności unifonu przez wymuszenie przepływu prądu ok 10mA.

1186050560_Slicanprad(1ochm)_napieciepozaadresowaniu4.thumb.jpg.dcc94ac728d3be0d78d0cde67d493988.jpg1079750325_SlicanPrad_napiecieWywolaniewzrostpradupozaadresowaniu.thumb.jpg.0b468c4b2f3e3b8599fde172b3ec0ae7.jpg154324035_SlicanPrad_napiecieWywolaniewzrostpradupozaadresowaniu(51ohm).thumb.jpg.f1e45572910fd0b2c6f962a3488990ad.jpg

Podniesienie słuchawki unifonu wymusza przepływ prądu >60mA. Aby otworzyć rygiel generujesz p[rzerwę

393469146_SlicanPrad_napiecieotwarciewczasierozmowy.thumb.jpg.266f6f6ed7906d51123dfe1e02ec1b35.jpg

Jak jest dodatkowy przekaźnik (np brama) to impuls jest dłuższy

291236218_SlicanPRZYCISK2na1R.thumb.jpg.34eb0f9a3302eb27d763a9f6fe00fa33.jpg

Cała komunikacja zaczyna i kończy się resetem

278376837_Slicanreset.thumb.jpg.479a1805fdb462ab42557cf1eea09218.jpg

Schematów Slicana nie dam bo są poufne ale Proel był na ruskiej stronie

PROEL-255c.thumb.png.d957f9bac29dab8b86ff4b433ba15f33.png

Impulsy wybierające lokal mają ok 10kHz (w różnych systemach różnie od 8 do 15kHz). Można to liczyć nawet w przerwaniu INT ale lepiej (bezpieczniej) timerem, jak zrobiłem w

DSCN0173_s.thumb.jpg.a49dd40bc0725b5c0e0844d42f8e9040.jpgDSCN0178_s.thumb.jpg.de33d24993371956e316b5c850cc6df3.jpgDSCN0179_s.thumb.jpg.4c9d9cb49f5580c5e25d3cf62bb41498.jpg

Jak nie potwierdzisz obecności unifonu, to kaseta ponawia próbę wywołania

Niestety, więcej fotek nie mogę umieścić (ograniczenie forum). Materiałów też, bo za duże pliki.

• Pomogłeś! 1

Do oscyloskopu niestety jeszcze nie mam dostępu. Ekran domofony po wpisaniu komendy 0*1# zwraca kod 531. Ze wstępnych ustaleń wynika, że system to Matibus SE, który w odróżnieniu od autonomicznego systemu Basic, nie przewiduje automatycznego otwarcia drzwi po wywołaniu.

panel.thumb.jpg.aa5b61bf3447fa55911e004f34be6aed.jpgplytka.thumb.jpg.13f883e592479a9104b3e4aba935262a.jpg

Zdjęcie klawiatury i wnętrze unifonu.

25 minut temu, crbjsfso napisał:

Do oscyloskopu niestety jeszcze nie mam dostępu

To podstawowe urządzenie pomiarowe (zaraz po multimetrze) w dzisiejszych czasach. Bez niego wielu projektów nie uruchomisz albo będziesz uruchamiał je długo. Uzywany oscyloskop kupisz za 100..200zł. Zabawkę w rodzaju DSO138 też za ok 100zł ale nie warto. Nowy 2 kanały ok 1000zł. 1800 4 kanały. Za ok 500..600 kupisz oscyloskop USB ale nie warto.

Analizator logiczny może by i wystarczył. Kosz ok 400zł za klon SaleAE ale nie warto. Za niecałe 500zł kupisz LA2016, zupełnie inna liga (16 kanałowy SaleAE  ale gorszy od LA2016 kosztuje 320zł).

Bez oscyloskopu albo ostatecznie analizatora raczej nie uruchomisz tego szybko swojego projektu. Kolejna rzecz, w która musisz się wyposażyć (choćby pożyczyć) to kaseta bo chyba nie będziesz zatrudniał kogoś aby biegał do kasety i naciskał przyciski. Ponadto podczas prób (błąd w sofcie lub sprzęcie) możesz zablokować możliwość korzystania z domofonu przez innych. Pomyślałeś o tym? Masz jakąkolwiek kasetę (centralkę) tzw "cyfrową"? Pewnie pada pytanie dlaczego "cyfrową" a nie cyfrową? Rozmowa realizowana, jest jak blisko 150lat temu w telefonii, w sposób analogowy. Tak samo wywołanie

806489302_SlicanWywolanieistniejacy4.thumb.jpg.16af4d3eb739c8835dc69cc2891103c0.jpg

dlatego w unifonie nie ma buzzera czy czegoś o podobnej funkcjonalności.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Niestety nie mam dostępu do infrastruktury od strony administratora, gotowy system w bloku mieszkalnym. Dostęp jedynie od strony unifonu w mieszkaniu. Ani nie posiadam też centralki do prób. Nie wiem nawet jak wygląda dokładnie infrastruktura i z jakich komponentów się składa. Właśnie dlatego starałem się zasymilować zwykłego użytkownika, zamiast tworzyć system oparty na "wstrzykiwania" generowanych przez siebie impulsów. Gdybym miał lepszy dostęp to najlepiej było by zrobić wszystko po WiFi sterowane aplikacją w telefonie, ale przy obecnej infrastrukturze jest to dla mnie niewykonalne. Nie twierdzę, że tego nie da się zrobić ponieważ ludzka pomysłowość nie zna granic, ale ja nie mam raczej aż tyle wolnego czasu, umiejętności czy wiedzy.

• Lubię! 1

12 minut temu, crbjsfso napisał:

Niestety nie mam dostępu do infrastruktury od strony administratora, gotowy system w bloku mieszkalnym. Dostęp jedynie od strony unifonu w mieszkaniu.

Nie musisz mieć. Wystarczy dowolna centralka, najlepiej oczywiście aby była taka sama jak zamontowana w budynku.

13 minut temu, crbjsfso napisał:

Ani nie posiadam też centralki do prób.

Nie wyobrażam sobie abyś próbował na "żywym organizmie". Gdyby do był niewielki budynek wielorodzinny to ok. Zwłaszcza w wolne dni czy w nocy można próbować ale jak już pisałem, postawisz kogoś przy kasecie aby naciskał przyciski? taniej (i bezpieczniej) jest kupić kasetę. HAS3000T kosztuje ok 460zł netto. Jak poszukasz na aukcjach to za 100..200zł znajdziesz jakąś używaną centralkę *.

21 minut temu, crbjsfso napisał:

Właśnie dlatego starałem się zasymilować zwykłego użytkownika

Kierunek jak najbardziej słuszny.

11 minut temu, crbjsfso napisał:

Nie twierdzę, że tego nie da się zrobić ponieważ ludzka pomysłowość nie zna granic,

Da się bo zrobiłem.

* Teraz chyba jest jasne, dlaczego opracowanie projektu musi kosztować a nie jak często, w zlecający na forach, są przekonani, że projekt można zrobić za 100 czy 200zł.

• Lubię! 1

Ok, czyli plan jest taki:

• Skompletować potrzebny sprzęt - centralkę i oscyloskop.
  • Dokonać testów i pomiarów.
  • Odtworzyć odpowiednią sekwencję impulsów na próbnej infrastrukturze.
  • Poprawić ewentualne błędy.
  • Zamontować gotowy i przetestowany układ i używać. 
18 minut temu, RFM napisał:

Da się bo zrobiłem.

Komunikacja bezprzewodowa od strony użytkownika, a od strony infrastruktury z użyciem jedynie linii sygnałowej poprowadzone do pojedynczego użytkownika końcowego, czy przy wpięciu bezpośrednio w centralkę lub jej modyfikację?

1 godzinę temu, crbjsfso napisał:

czy przy wpięciu bezpośrednio w centralkę lub jej modyfikację?

Wpięcie się w linię domofonu.

Zmień tytuł wątku lub treść pierwszego postu, bo do końca nie wiadomo, co chcesz zrobić. Z tytułu wynika, że chcesz symulować unifon (Symulator unifonu cyfrowego), z treści, że centralkę

15 godzin temu, crbjsfso napisał:

1. Wybór numeru mieszkania - wpisanie "#1" na klawiaturze domofonu.

Co tak naprawdę chcesz osiągnąć? Co by to nie było, obie rzeczy da się zrobić, bo centralki (w 99%) można łączyć równolegle.

1 godzinę temu, crbjsfso napisał:
  • Skompletować potrzebny sprzęt - centralkę i oscyloskop.
  • Dokonać testów i pomiarów.
  • Odtworzyć odpowiednią sekwencję impulsów na próbnej infrastrukturze.

I nabyć wiedzę w dziedzinie elektroniki i programowania. W dziedzinie elektroniki, układy cyfrowe, analogowe, źródła prądowe, pomiar napięcia, prądu. W programowaniu, obsługa timerów w roli licznika taktowanym zewnętrznym sygnałem (liczenie impulsów), przerwania od timera (liczenie czasu), nieblokujące funkcje (zero delay) .

Nie ważne czy emulujesz unifon czy centralkę, musisz wiedzieć co się dzieje na magistrali domofonu. Jeśli emulujesz domofon, nie możesz "wcinać" się w transmisje drugiej kasety. Gdy "widzisz", ze druga kaseta robi coś na magistrali czekasz aż skończy. Druga kaseta robi dokładnie to samo, sprawdza, czy inna nie robi czegoś na magistrali. W tym czasie na kasecie pojawi się napis "BUSY" lub podobny. trzeba więc, jak unifon, wykryć sygnał reset. To jest proste, wykrycie stanu niskiego dłuższego niż ileś tam ms (na przerwaniu od timera 1ms) i wyzerowanie licznika, który zlicza impulsy. Teraz wykrywasz impulsy (timer je zlicza) gdy nie pojawiają się dłużej niż ileś tam, wybrano nr unifonu. Dalej zależy od tego czy emulujesz unifon czy centralkę. Nie będę opisywał obu przypadków, poczekam aż napiszesz co tak naprawdę chcesz. W każdym razie, cały ten soft działa na przerwaniach, główna pętla to pusty loop(). W praktyce w loop, będziesz na serial wysyłał informacje o stanie urządzenia co ułatwi pracę. Wszystko zrobisz na praktycznie każdym uC z dwoma timerami. Jak zrobisz na AVR lub STM32 to mogę pomóc w pisaniu softu.

• Lubię! 1

5 godzin temu, RFM napisał:

Z tytułu wynika, że chcesz symulować unifon (Symulator unifonu cyfrowego), z treści, że centralkę

5 godzin temu, RFM napisał:

Co tak naprawdę chcesz osiągnąć?

1. Chcę aby drzwi do klatki otworzyły się po wpisaniu "#99". Mając na względzie to, że mam jedynie dostęp do unifonu w mieszkaniu. Tak na początek.

2 minuty temu, crbjsfso napisał:

Chcę aby drzwi do klatki otworzyły się po wpisaniu "#99". Mając na względzie to, że mam jedynie dostęp do unifonu w mieszkaniu. Tak na początek.

Nie wiedzę takiej możliwości bo musiałbyś ingerować w kasetę (centralkę) domofonu. W postach pokazałem jak wygląda komunikacja i widać wyraźnie, że wszystkim rządzi centralka/centralki, no chyba, że jakaś kamera, która widzi co wybierasz na klawiaturze.

To co jest realne, to po wybraniu nr lokalu zadziała rygiel rygiel. Funkcję tą można ograniczyć czasowo, np wybrane dni/godziny. Nie ma prostej możliwości aby pod wybraniu nr lokalu wpisać jakiś kod. Jest wtedy co prawda połączenie audio ale klawiatura już nie działa poza ewentualnym rozłączeniem. Można co najwyżej zrobić magiczne hasło "sezamie otwórz się" ale rozpoznawanie mowy nie jest prostą sprawą jak ma działać skutecznie. Są proste rozwiązania ale zawodne, dobre swoje kosztują.

• Lubię! 1

Nie, właśnie to jest wyjście aby w nic nie ingerować. Wpisując #99 po prostu dzwonimy do mieszkania numer 99, którego nie ma fizycznie. Ale do infrastruktury będzie podpięty "cyfrowy" unifon który zworkami zostanie ustawiony na numer lokalu 99. Nie ma szczególnie znaczenie gdzie takie urządzenie będzie się znajdowało o ile będzie podłączone do linii (L+ i L-).

schemat-w-bloku.thumb.jpg.224e23501d3f23f1ec92dd53f32cf39f.jpg

Przykładowy schemat infrastruktury w budynku. Przyjmijmy, że jeden zasilacz "MASTER" ze schematu może obsłużyć do 255 adresów (mieszkań).

Cytat

INFORMACJE OGÓLNE

Zasilacz systemowy nr ref. 1052/31R jest zasilaczem MASTER systemu MATIBUS.

Umożliwia on:

• Obsługę dwóch pionów, w których może znajdować się maksymalnie po 255 unifonów (łącznie 510 unifonów).
  • Obsługa programowa max. 240 klawiatur.
  • Zapamiętywanie ustawień systemu.
  • Zapamiętanie max. 64 kodów ogólnych.
  • Zapamiętanie max. 510 kodów indywidualnych.
  • Zakres kodów fizycznych 1…255 (na pion).
  • Zakres kodów logicznych 1…9999.
  • Energetycznie obsłużenie 1 klawiatury.
  • Zawiera diody LED wskazujące stan systemu.
  • Możliwość prostego upgrade oprogramowania.

USTAWIENIA FABRYCZNE KODÓW LOGICZNYCH

Standardowo zasilacz ma zaprogramowane pierwsze 25 kodów logicznych z każdego kanału. Liczbę kodów można zwiększyć odpowiednio zmieniając parametry w menu programowania panela (punkty 704 i 705). W celu automatycznego zwiększenia ilości obsługiwanych kodów logicznych należy odpowiednio zmodyfikować parametry 704 i 705 a następnie wygenerować kody poprzez wejście w opcję 404 menu programowania. Fabrycznie kanał 1 obsługuje kody logiczne z zakresu 1-25, natomiast kanał 2 obsługiwany jest przez kody logiczne z zakresu 26-50. Przy takim ustawieniu system obsługuje 255 unifonów, jednak automatycznie jest w stanie wygenerować 50 kodów logicznych. Pomimo ustawionych parametrów 704 i 705, manualnie można wygenerować kody logiczne dla 255 unifonów. W linii LU1 kody logiczne (fabryczne ustawienie 25) odpowiadają ustawieniu zworek w unifonach (adresowi fizycznemu). W przypadku linii LU2 kody logiczne zaczynają się od 26 i odpowiadają ustawieniu zworek w unifonie plus wartość parametru 704 w menu programowania zasilacza. Dla przykładu unifon o adresie fizycznym “1” w pionie LU2 wywołamy wpisując kod logiczny 26, unifon o kodzie fizycznym “2” wywołamy wpisując kod logiczny 27 itd.

(edytowany)

Przyjmijmy, że do stworzenia prototypu użyje płytki unifonu MIWI 1132/520. Ustawie mu adres mieszkania 99.

proces1.thumb.jpg.f2beb33681ca0d2c46e6f483b9d5b49f.jpg

Następnie, ktoś zadzwoni do mieszkania numer 99 komendą #99.

proces2.thumb.jpg.b5e393d3624a1270a238b2fad4dc70d6.jpg

Załóżmy, że głośnik jest podłączony do przewodu czerwonego i zielonego (nie wiem czy tak jest, raczej nie ale mniejsza). I ten głośnik zawsze dzwoni (wydaje dźwięk) gdy ktoś dzwoni do mieszkania. Więc podpinamy mikrokontroler zamiast głośnika i sprawdzamy czy został podany stan wysoki (sygnał). Jeśli tak, to mikrokontroler rozłącza przełącznik (przy użyciu powiedzmy przekaźnika), który jest pod tym białym przyciskiem w górnej, środkowej części płytki, a sekundę później zwiera przycisk który jest tą metalową blaszką w górnej prawej części płytki też przy pomocy przekaźnika. I to tyle, elektrozaczep przy drzwiach wejściowych zostaje zwolniony bo "zasymilowano" użytkownika otwierającego drzwi i wszystkie przekaźniki wracają do stanu pierwotnego.

Edytowano przez crbjsfso

7 godzin temu, crbjsfso napisał:

Wpisując #99 po prostu dzwonimy do mieszkania numer 99

Pisałeś, że to komenda. Przeważnie wybór lokalu to jego nr i odczekanie 5 sekund.

W sytuacji gdy #99 to nr lokalu, rozwiązanie i algorytm który opisałem rozwiązuje problem.

7 godzin temu, crbjsfso napisał:

Więc podpinamy mikrokontroler zamiast głośnika i sprawdzamy czy został podany stan wysoki (sygnał). Jeśli tak, to mikrokontroler rozłącza przełącznik (przy użyciu powiedzmy przekaźnika),

Takie rozwiązanie przypomina w telefonii zamianę sygnału cyfrowego na analogowy aby zdekodować tony DTMF dodatkowym układem scalonym zamiast od razu przez FFT zdekodować tony we sposób cyfrowy. To co chcesz zrobić to jak jechać z Warszawy do Krakowa przez Gdańsk. Dajesz płytkę, która liczy impulsy a uC reaguje na dźwięk. Po co ta płytka, jeśli uC może liczyć impulsy? Trochę podobny przerost formy nad treścią jak w przypadku ESP do Wi-Fi a do niego uC aby migał dioda zamiast miganie zrealizować na ESP.

Płytka domofonu jest zupełnie zbędna, bo w tym przypadku zlicza ona impulsy i załącza obciążenie linii. Te zadania bez problemu zrealizuje uC i płytka domofonu staje się zbędna ponadto rezygnujesz z niepotrzebnych w tym przypadku przekaźników.

• Lubię! 1

Aby ułatwić zadanie masz jeszcze schematy centralek

3457494_Kasetacyfrowa.thumb.jpg.dcc2e9d042c7d713d38e917d416f380c.jpg

ec2000a_Kaseta.pdf

Kolejny unifon

1224885130_Cyfrowyzewzmacniaczem.thumb.png.12fc578d0df5f7a96a67aec7b3565f40.png

Kilka oscylogramów z systemu Proela

1431438340_ResetImpulsyDzwiekwolania.thumb.jpg.adc7678d332b7ece3309a72e21da2638.jpgReset.thumb.jpg.a34dcc13fc1e5e3ee3890333a38db534.jpgImpulsy.thumb.jpg.fa0657d92f7c896cccfd99a9d8e37016.jpg747075450_ImpulssH.thumb.jpg.a4f405b55a8a42e4a0a16f65a6b1ddcf.jpg68963540_ImpulsL.thumb.jpg.334a3a2be5f01d2b69c0da287b89ac07.jpg1801916684_CalaRamka.thumb.jpg.34cf983d8f16462493659fc6e359f257.jpg

Mam jeszcze dane z analizatora logicznego ale jak już pisałem, za dużo tego na to forum (max 1MB) ale to nie moja wina, że jest takie ograniczenie. Może administrator je zmieni?

Dałem wystarczającą ilość materiałów aby podłączyć uC do systemu domofonowego. Opisałem zasadę działania systemu oraz programu na uC. Nic tylko działać. Jak nie chcesz inwestować w centralkę domofonową to zasymuluj ja na Arduino. Algorytm pracy banalny, czekanie na zmianę wejścia, gdy aktywne wygenerowanie reset, następnie impulsy po czym czekanie na impuls z unifonu ok 10ms (np zakres 8..12ms), po jego wykryciu zaświecenie na chwile LED (rygiel). Czy program działa poprawnie przetestujesz na płytce domofonu. Jak chcesz się bawić to i ton wywołania wygenerujesz ale nie jest on niezbędny. Można też badać czy unifon odebrał połączenie ale to nie jest wymagane. Program jest tak prosty, że można  użyć delay. Nie napisze jak co niektórzy, ze to dwie linijki i 10 minut roboty, sam soft aby działał zgodnie z założeniami, napiszesz w kilka godzin. Do tego trzeba doliczyć czas na zmontowanie jakiejś tam elektroniki. Dzień roboczy na to wystarczy ale ja wolałbym kupić centralkę, w końcowym rozliczeniu wyjdzie taniej.

Symulator domofonu to jak już pisałem dowolny uC. Jak zasilanie systemu domofonowego mieści się w granicach napięcia zasilania uC można by L+ podłączyć bezpośrednio do wejścia uC ale to ryzykowne, warto dać proste zabezpieczenie w postaci rezystora szeregowego. Do obciążenia linii można wykorzystać tranzystor + rezystor. Sam port uC nie da rady, bo wymagane jest wymuszenie przepływu prądu ok 60mA. Niby można połączyc kilka portów równolegle i zasymulować wyjście OC (OD) ale to ryzykowne. Później wygeneruje plik schematu z rozwiązania, którego używałem.

Aktualizacja:

Wszystkie materiały zajmują 31MB. Wysłałem na e-mail (ponad 40MB). Dostałeś w prezencie ok tygodnia pracy, bo mniej więcej tyle czasu zajęło mi zebranie materiałów, pomiary, testy. Jeśli będzie problem z e-mailem to materiały są na serwerze. Plik jest zbyt duży aby umieścić go na serwerze z darmowym hostingiem a dzielić go na kawałki mi się nie chce. Archiwym będzie dostępne ma moim serwerze testowym z RPi  http://es2.noip.pl/_free/ ale nie gwaranduję jak długo. Naturalnie w archiwum nie znajdziesz poufnych materiałów ale to co tam jest, zwłaszcza logi z analizatora i oscylogramy, pozwolą stwierdzić z jakimi zależnościami czasowymi masz do czynienia.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.