Skocz do zawartości

(Nie)elektroniczny multimetr DIY z Arduino Pro Mini

Pomocna odpowiedź

dziękuje ethanak, kod wrzuciłem i będę obserwował czy działa prawidłowo. Ale już wygląda ze jest lepiej. 

Powiedz jeszcze jeśli chodzi o ta wartość kalibracji Z -0.85 to mam ją z czegoś wyczytać, czy po prostu metoda prób i błędów wpisywać rożne liczby i obserwować kiedy osie x i y najmniej się zmieniają gdy przyrząd leży nieruchomo? Obecnie przy wartosci  -0.85 osie x i y pływa w okolicy +- 0,05. Czy to jest akceptowalny wynik czy powinno być jeszcze lepiej ? 

Nie chodzi o X i Y, ale o dryft kąta (X i Y nie mają z tym nic wspólnego). Chciałeś aby nieruchomy miernik nie pokazywał że się kręci, prawda? Więc niestety - metodą prób i błędów.

Pamiętaj tylko o jednej ważnej sprawie: żyroskop nie pokazuje jakichś tam kątów, ale prędkość kątową, a program na tej podstawie oblicza o ile "przekręcił się" miernik. Niestety - Ziemia też się kręci, i to całkiem szybko, dlatego prędkość kątowa będzie dla nieruchomego miernika zawsze różna od zera - i tę wartość musisz znaleźć. Automatyczna kalibracja nie jest niestety zbyt dokładna...

• Lubię! 2

dziękuje za wyjaśnienie. Wygląda na to ze najlepszą wartością jest -0,84.  Czy program bierze pod uwagę jak bym wpisał wartość jeszcze dokładniejszą np -0,835 czy tylko do 2 miejsc po przecinku możną korygować?

Można korygować dalej, po prostu print wyświetla liczby do dwóch miejsc po przecinku. Tyle że w pewnym momencie przestanie to być skuteczne (taki urok działań na floatach).

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Z grubsza można powiedzieć ze mam już co chciałem. Dzięki ethanak, bez Ciebie by mi sie nie udało.

Jeszcze mam takie pytanie - czy duzo roboty by było żeby usunąć z kodu DISTANCE i ROLLER ? Tych funkcji nie używam, a trzeba w menu przez nie przeskakiwać

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...