Skocz do zawartości

Jak sterowac silnikami od wkretarkek?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Odrazu zaznacze na wstępie ze jestem doświadczony w robotycze ale tylko takiej która pracuje z silnikami o malej mocy, ktorymi można sterować przez L293 itd. Ale potrzebuje zastosować silniki od wkrętarki i nie do konca wiem jak nimi sterować.

Prosze o schamat jakiegos mostka H na *A lub cos w tym rodzaju. Z góry dziękuję i przepraszam jeżeli ten temat był poruszany ale nie znalazłem na necie nic co bym mnie zainteresowało.

Myślę, że najpeszą (i najtańszą) opcją byłoby wykoanie h-bridge na mosfetach. Najlpiej z kanałem logicznym (IRL), 2 typu N i 2 typu P, powinieneś zamknąć się w 25zł za mostek na 2 silniki.

Napisałeś "lub coś w tym rodzaju". Wiertarki bez accu u złomiarzy można kupić już od 10zł. Wewnątrz jest jeden b.pożądny MOS-N, we włącznikach są gotowe płytki PWM ( wielkości m/w znaczka pocztowego ) do jego sterowania.

Ale, nie wiadomo, czy potrzebujesz tylko wy / włączanie w obu kierunkach czy też regulację obrotów.

Podałeś szacunkowy prąd ale nic o Uz i w jaki sposób / skąd będziesz chciał sterować. Do mostka z Uz powyżej 10V jako MOS-y P najlepiej użyć IRF4905. Wspomniane IRL są dobre do niższych Uz i sterowania wprost z uPC.

I jeszcze jedno - czy będziesz potrzebował hamowanie ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...