Skocz do zawartości

Raspberry Pi 4 brak dźwięku - przy podłączeniu do TV

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Na początku napiszę że jestem bardzo początkujący w sferze Raspberry Pi.

Do tej pory miałem raspberry pi 3 i podłączone do telewizora samsung 27 cali i korzystałem czasami z programu Kodi.

Teraz mam raspberry pi 4 z 4 GB ramu i mam problem po podłączeniu do TV poprzez HDMI nie mam dźwięku i nie wiem jak sprawdzić co jest nie tak. Dodatkowo na Pi 3 miałem w menu i w konfiguracji Pi opcję do zmiany rozdzielczości w Pi 4 niestety nie widzę takiej opcji.

Oczywiście wszystko to na Raspbian.

Z góry dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...

Cześć,

Otwórz terminal i wpisz: sudo raspi-conifg

W advanced options w menu powinienś mieć opcje "audio". Wejdź tam i wybierz "force HDMI".
Jeśli nie widzisz takiej opcji, to w raspi-config wybierz update, być może po aktualizacji taka opcja się pojawi.

Daj znać jak poszło 🙂

• Lubię! 1

Rzeczywiście jest "Audio" ale niestety przy próbie zmiany pozostaje cały czas "Audio"

Zauważyłem, że dźwięku nie ma przy podłączeniu do HDMI 1, jak jest podłączone do HDMI 0 dźwięk jest .

@fido spróbuj zrobić jeszcze aktualizację systemu - dosłownie 3 dni temu wyszła nowa wersja Raspbiana, może rozwiąże Twój problem 🙂

(edytowany)

Samsung LE37C650.

Co do HDMI to ja cały czas piszę o HDMI w rasppery Pi4 w TV mam podłączone cały czas do jednego.

Edytowano przez fido

Ok, myślałem że masz starszy monitor i jedno z wyjść HDMI jest jednokierunkowe, a chodziło jedno z HDMI w RPi :)

Poszperałem na szybko i widzę, że ten problem ma wielu użytkowników RPi 4. Być może problem leży w pliku konfiguracyjnym.

Edytuj plik config.txt używając np. konsolowy notatnik nano:
sudo nano /boot/config.txt

Poszukaj poniższych lini:

# uncomment to force a HDMI mode rather than DVI. This can make audio work in
# DMT (computer monitor) modes
#hdmi_drive=2

Odkomentuj linię z #hdmi_drive=2 usuwając #

Zapisz: ctrl+o
Wyjdź: ctrl+x
Uruchom ponownie RPi

• 2 miesiące później...

Czołem!

Ja również mam problem z moim RPI 4 2gb.

Dziwna sprawa... ćwiczę od paru dni, różne konfiguacje z moim TV 4k na wyjściu HDMI 0 odpala mi malinę w 1080p "tęcza" potem TV widzi, że jest podłączone RPI, ale nie ma obrazu. Po wyciągnięciu kabla HDMI i ponownym włożeniu obraz się pojawia w 4k, ale nie mam opcji jego zmiany na inną rozdzielczość.

W raspi-config gdy wchodzę w "resoultion" nic mi się nie pojawia i cofa mnie do pierwszej zakładki raspi-config, również w config.txt nie mogę wymusić innej rozdzielczości mimo zmiany hdmi_group=1  zmiana na CEA

hdmi_mode=16 1060p 60Hz

Co ciekawe w 4k dźwięk działa 🙂

Gdy podłaczę HDMI pod wejście HDMI 1 - tam jestem w stanie ustawiać rozdzielczość, ale nie mam dźwięku 🤔

próbowałem wszystkich opcji w raspi-config oraz w config.txt

hdmi_drive=2

hdmi_enable_4kp60 itd.

Miał ktoś z Was taki problem?

Chciałbym pobawić się na RetroPie, ale albo nie mam dźwieku, albo za wysoką rozdzielczość która mocna ubija FPS 😕

Dnia 27.04.2020 o 07:46, Kicowa napisał:

Gdy podłaczę HDMI pod wejście HDMI 1 - tam jestem w stanie ustawiać rozdzielczość, ale nie mam dźwięku 🤔

próbowałem wszystkich opcji w raspi-config oraz w config.txt

hdmi_drive=2

hdmi_enable_4kp60 itd.

OK, udało mi się ogarnąć to samemu:

>>> cd /boot

>>> sudo nano cmdline.txt

dodajemy tam do istniejącej już lini (wszystko musi być w jednej linii to co było i co dodajemy):
snd_bcm2835.enable_headphones=1 snd_bcm2835.enable_hdmi=1 snd_bcm2835.enable_compat_alsa=0

Voila, dźwiek na HDMI 1 działa z możliwością zmiany rozdzielczości.

Dnia 27.04.2020 o 07:46, Kicowa napisał:

Dziwna sprawa... ćwiczę od paru dni, różne konfiguacje z moim TV 4k na wyjściu HDMI 0 odpala mi malinę w 1080p "tęcza" potem TV widzi, że jest podłączone RPI, ale nie ma obrazu. Po wyciągnięciu kabla HDMI i ponownym włożeniu obraz się pojawia w 4k, ale nie mam opcji jego zmiany na inną rozdzielczość.

W raspi-config gdy wchodzę w "resoultion" nic mi się nie pojawia i cofa mnie do pierwszej zakładki raspi-config, również w config.txt nie mogę wymusić innej rozdzielczości mimo zmiany hdmi_group=1  zmiana na CEA

hdmi_mode=16 1060p 60Hz

Co ciekawe w 4k dźwięk działa 🙂

Tutaj dźwięk działa jak wcześniej, ale niestety nadal nie mogę zmienić rozdzielczości z 4k. 😞 

Mogę potwierdzić że dopisanie do cmdline.txt

snd_bcm2835.enable_headphones=1 snd_bcm2835.enable_hdmi=1 snd_bcm2835.enable_compat_alsa=0

jak pisze kolega @Kicowa uruchomił u mnie dźwięk na HDMI1

Co do rozdzielczości mogę jedynie powiedzieć że mam podłączenie do TV Full HD i mogę zmieniać rozdzielczości do tek wartości przy pomocy programu jak na screenie na HDMI0 i HDMI1

Schowek01.thumb.jpg.24b2ce2a57cb1b482b55b9320d5e99ce.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...