zookkoo Napisano Styczeń 28, 2020 Udostępnij Napisano Styczeń 28, 2020 Witam posiadam silnik krokowy unipolarny 28BYJ-48 i przez moje niedopatrzenie zamiast zamówić dedykowany sterownik ULN2003 zamówiłem sterownik a4988. Problem jest taki że nie wiem gdzie podłączyć mam przewód wspólny dla obu cewek (czerwony) czy jest możliwość sterowania za pomocą tego sterownika tym silnikiem krokowym ? Czy muszę zamawiać ten sterownik ULN2003 (średnio mi się to opłaca gdyż wiadomo iż dochodzi duży koszt przesyłki w stosunku do ceny sterownika ok 3 zł) Z góry dziękuje za odpowiedź Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Styczeń 28, 2020 Udostępnij Styczeń 28, 2020 No niestety. Driver A4988 wymaga dwóch osobnych uzwojeń i wg mojej oceny nie da się nim sterować silnikiem z jednym wspólnym końcem. Gdyby chociaż z silniczka wychodziło 6 drutów i dało się wyodrębnić dwie odizolowane od siebie pary (plus dwa niewykorzystane środki par), ale tak to kicha. Akurat ULN2003 to żaden prawdziwy driver tylko prymitywne kilka tranzystorów mających wspólną masę. Jakbyś tak znalazł w szufladzie ze 4 takie same tranzystorki, to mógłbyś zrobić to samo "na piechotę" bez scalaka i bez czekania. A co robisz? 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zookkoo Styczeń 28, 2020 Autor tematu Udostępnij Styczeń 28, 2020 Właściwie to uczę się sterować silnikami krokowymi. W przyszłości pewnie zrobię coś ambitnego z ich wykorzystaniem ale no wiadomo od czegoś trzeba zacząć. No trudno się mówi muszę widocznie dokupić ten sterownik albo jakiś inny silniki krokowy. Dzięki za odpowiedź 😜 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »