Skocz do zawartości

Czym jest filtr RC? Jak działa i co warto o nim wiedzieć?

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, ReniferRudolf napisał:

W przypadku, o który pytasz, prąd ma do wyboru gałąź, w której jest tylko kondensator oraz gałąź wyjściową filtra, która łączy się np. z pinem wejściowym mikrokontrolera.... 

Dziękuję za bardzo istotne informacje i ułatwienie zrozumienia „przepływu” prądu przez kondensator, jednak nadal nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego prąd zmienny jakkolwiek nie rozdzielił się na tym węźle też na gałąź wyjściową filtra. Bardzo możliwe że nie umiem czytać tego schematu, dlatego mam problem ze zrozumieniem tego zagadnienia. 

Ależ rozdzieli się - tyle że składowa zmienna w tej gałęzi będzie dużo niższa niż stała. Nie ma filtrów idealnych - chodzi zawsze o to, aby składowa zmienna była pomijalnie mała.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Proste wyobrażenie bez wzoru: im szybsze zmiany pradu, jego częstotliwości, tym swobodniej przechodzi przez pojemność. Prąd stały nie posiada zmian w funkcji czasu ale może zawierać składową zmienną którą owa pojemność przejmie 

• Lubię! 2
  • 1 miesiąc później...
22 godziny temu, dentech napisał:

Nie koncentrujcie się tylko na podstawach coś trudniejszego też dobrze jak jest.

@dentech witam na forum!

Nasze publikacje kierowane są głównie do osób, które stawiają pierwsze kroki w świecie elektroniki. Poznanie niektórych podstaw jest niezbędne do dalszej nauki - dlatego skupiamy się głównie na takich materiałach. Zdecydowanie lepsze wyniki w nauce można osiągnąć, gdy idzie się od najłatwiejszych zagadnień do trudniejszy. Nie od razu trzeba o wszystkim wiedzieć - w szkole podczas rozwiązywania równań kwadratowych na początku też uczy się, że delta nie może być ujemna, a na studiach wygląda to już trochę inaczej 😉 

• Lubię! 1
  • 7 miesiące później...

Witam,

właśnie zabieram się za kurs lutowania (cały niezbędnik z Forbota właśnie rozpakowany, z lutownicą na czele) i sprawdzam sobie inne ćwiczenia/zadania, które mógłbym wykonać. Trafiłem na zestawy egzaminacyjne różnych kwalifikacji i ciekawi mnie jedno zadanie związane z filtrem górnoprzepustowym RC.

Jest podany schemat ideowy i trzeba to przenieść na płytkę PCB. Lutowanie tht okej, natomiast jest podana również informacja, że wyprowadzenia P1/P2, S1/S2 trzeba zakończyć gniazdami BNC-G/PCB i gniazda zamontować na skrajnych polach PCB, wykonując otwory. 

Moje pytania są następujące:

-czym są na schemacie wyprowadzenia P1/P2? to są wystające wtyki, czy jakiś wlutowany kabel? 

-P1/2 S1/2 trzeba dosłownie odczytać z miejsc na lutowanie i tam je wlutować?

schematideowy1.jpg

schematideowy2.jpg

Dnia 7.05.2024 o 17:51, lukasz360 napisał:

-czym są na schemacie wyprowadzenia P1/P2? to są wystające wtyki, czy jakiś wlutowany kabel? 

To zależy konkretnie od danego typu złącza. Tutaj możesz podejrzeć jak wyglądają przykładowe złącza tego typu. Trzeba wlutować otrzymane gniazdko na płytkę i połączyć dany sygnał do konkretnego wyprowadzenia złącza.

Dnia 7.05.2024 o 17:51, lukasz360 napisał:

-P1/2 S1/2 trzeba dosłownie odczytać z miejsc na lutowanie i tam je wlutować?

Schemat ideowy mówi jedynie jak mają był połączone elementy. Ich umiejscowienie może być inne. W tym przypadku będzie jednak podobnie, bo miejsce na złącza zostało w podobny sposób zaznaczone na zdjęciu płytki uniwersalnej.

• 7 miesiące później...

Mam pytanie! Czy taki filtr będzie działał? Zależy mi na sprawdzaniu za pomocą LM339 czy sygnał AC, który wchodzi jest sinusem czy kwadratem. Oba dzielniki podłączone są z jednego miejsca.(wydaje mi się, że wystarczyłby jeden dzielnik) 

20250103_163228.png

• 1 miesiąc później...

Hej, 

Myślę ze w artykule brakuje wyjaśnienia jednej, podstawowej rzeczy - po co tam w ogóle jest rezystor. 

Jeśli dobrze rozumiem, opór rezystora, wraz z pojemnością kondensatora regulują szybkość ładowania kondensatora. Większy opór  = mniejsze natężenie = wolniejsze ładowanie. Większa pojemność = wolniejsze ładowanie, bo więcej węgla trzeba nasypać do piwnicy. 

A jakie to ma znaczenie? Takie, że lądujący się kondensator przepuszcza prąd, a naładowany - nie (tak naprawdę nie przepuszcza tylko wyrównuje napięcie na płytkach względem biegunów baterii, ale dla obserwatora nie ma to znaczenia, elektrony lecą a prąd płynie). I to bez względu na to czy to prąd stały czy zmienny (dla napięcia rosnącego prądu zmiennego, ewentualnie do momentu gdy napięcie prądu zmiennego spadnie poniżej napięcia kondensatora i zacznie się on rozładowywać). 

Przy większej częstotliwości układ RC po prostu nie zdąży naładować kondensatora i prąd cały czas leci w masę. Przy niższych - zdąży, i zablokuje przepływ prądu do masy = puści cały sygnał na wyjście (dolnoprzepustowy, przepuszcza na wyjście przy niższych częstotliwościach).

A to czy zdąży czy nie zdąży - reguluje właśnie rezystancja i pojemność. 

Tak to rozumiem, choć pewnie to pełne błędów i uproszczeń 😄 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...