Skocz do zawartości

Jakość obudowy z zestawu do kursu Raspberry Pi

StaszekB

Pomocna odpowiedź

Zmuszenie przez projektanta obudowy materiału typu plexi do "sprężynowania" przez długie wcięcia tuż przy krawędzi płytek kończy się po prostu pęknięciem. Tak też stało się w przypadku mojej nowiutkiej obudowy. Całe szczęście tylko jeden element. I to może ten najmniej istotny: Blokada klapy górnej obudowy. Czy projektant w ogóle myślał kiedy to projektował?

@StaszekB Z takich obudów korzysta wiele osób i nie zgłaszają problemów więc może trafiłeś na wadliwy egzemplarz, możliwe że w tym miejscu plexi była grubsza i elementy już nie pasowały do siebie. 😞 Jeżeli tak uznasz to możesz zgłosić reklamację do botlandu na adres [email protected]l.

Nie to nie jest wada konkretnego kawałka plexi. To jest wada myślenia projektanta. Można założyć że obudowę składa się raz i się jej nie rozkłada. Więc pal licho pozostałe elementy. Ale w przypadku blokady pokrywy, sam opis sugeruje wielokrotne użycie tego elementu do dopasowania pochylenia kamery itp. Więc tego typu zaczepy (powinny sprężynować) robione z bardzo kruchego materiału jakim jest plexi to proszenie się o problemy.

Oczywiście forbot uznając niedopilnowanie swoich projektantów do prawidłowej pracy może mi przysłać kilka blokad z plexi, albo jedną wykonaną z materiału nie tak kruchego jak plexi.

• Lubię! 1

@StaszekB projektując obudowę staraliśmy się dodać jakąś oryginalną i użyteczną funkcję. Po różnych testach zdecydowaliśmy się na dodanie elementu umożliwiającego pochylanie klapki z kamerą. Mieliśmy świadomość, że ten element może być problematyczny i właśnie dlatego dość dokładnie zaznaczyliśmy w kursie jak należy z niego korzystać, aby się nie uszkodził. Do zamontowania tego elementu wystarczy minimalne rozgięcie zaczepów (~1-2 mm) - gwarantuję, że w takiej sytuacji mocowanie nie pęka.

Niestety plexi, jak każdy inny materiał, ma swoje ograniczenia. W przypadku takich obudów ciężko jednak o jakąś sensowną alternatywę. Testowaliśmy różne zaczepy i mocowania, ostatecznie zdecydowaliśmy się na takie, które sprawdzały się najlepiej. Alternatywą dla podpórki z plexi był tylko zupełny brak takiego elementu. Podjęliśmy więc decyzję, że lepiej dodać taki element, bo na pewno dla wielu osób będzie on pomocny. W ogólnym ujęciu chyba nam się to udało, bo z tego co wiem, to przez ostatnie 3 lata element ten pękł dosłownie u kilku osób. Każdy kto się zgłosił otrzymał nowy element lub nawet całą obudowę.

18 godzin temu, StaszekB napisał:

Oczywiście forbot uznając niedopilnowanie swoich projektantów do prawidłowej pracy może mi przysłać kilka blokad z plexi, albo jedną wykonaną z materiału nie tak kruchego jak plexi.

Obudowa jest wykonana z plexi i obecnie nie dysponujemy innymi wariantami. Zachęcam, aby odezwać się do sprzedawcy, czyli do Botlandu i zgłosić problem. Na pewno otrzymasz nowy element z plexi. Jeśli takie rozwiązanie się u Ciebie nie sprawdzi to oczywiście możesz zwrócić zakup - nie będzie z tym żadnego problemu 🙂 

Mam nadzieję, że dalsze eksperymenty z Raspberry Pi przebiegną już bez żadnych problemów 🙂

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@xandrzejr to pierwsza sytuacja tego typu, takiego pęknięcia jeszcze nikt, nigdy nam nie zgłaszał - sprawdzimy temat dokładniej. Prześlij proszę zdjęcie pęknięcia oraz swój adres i numer telefonu (lub kod paczkomatu) w wiadomości prywatnej. Wyślę do Ciebie od razu nową ściankę (oczywiście na nasz koszt). Przepraszam za kłopot, mam nadzieję, że kolejne eksperymenty z Raspberry Pi pójdą już bez takich niespodzianek 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.