OskOskOsk Napisano Luty 14, 2020 Udostępnij Napisano Luty 14, 2020 Cześć, chciałbym zrobić automatycznie otwieraną bramę przez aplikację i arduino. Arduino ma aktywować zaznaczony poniżej przycisk. Mam parę pytań jak mogę to zrobić: 1) Czy lepiej łączyć się przez Bluetooth czy WiFi? (Arduino będzie 10/15 metrów od bramy/samochodu. 2) Zrobić dedykowana aplikacje czy stronę jeżeli miał by łączyć się przez wifi 3) Czy da się zrobić żeby brama automatycznie otwierała się po podjechaniu auta/połączniu z arduino? 4) Czy wsadzić arduino do unifonu czy wydrukować obudowę i przyczepić do ściany ? 5) Skąd mam wziąć zasilanie czy muszę użyć baterii? (zdjęcia unifonu poniżej - Matibus SE1132/521) Z góry dziękuję za odpowiedź! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Luty 14, 2020 Udostępnij Luty 14, 2020 1. Jak Ci wygodnie, jeśli zasięg nie jest kluczowy, to obie opcje są ok. 2. Pełna dowolność, jak wolisz (co potrafisz) 3. Oczywiście tak. 4. Znowu, jak wolisz, ja bym schował do unifonu. 5. Arduino potrzebuje zależnie od sposobu podpięcia i typu Arduino, od 3.3V do 12V, zdaje się. Więc albo bateria, albo sieć, albo zasilanie z unifonu, nie wiem co tam masz pociągnięte... 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Luty 15, 2020 Udostępnij Luty 15, 2020 Ogółem moduły typu Bluetooth, Wi-fi czy GSM to dosyć prądożerne ustrojstwa, a co za tym idzie nigdy nie będziesz miał spokoju z wymienianiem baterii. A adapter z 230 AC na 12 DC (bo takie napięcie najprościej jest podpiąć do UNO) to niedroga i łatwa w montażu sprawa. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Luty 15, 2020 Udostępnij Luty 15, 2020 Ja jestem zaskoczony w związku z zasilaniem mojego SIM800L z lipo 1s 0.8Ah. Oczywiście da się to policzyć, ale ja byłem zdziwiony, że po całym dniu prób na zasilaniu z lipo i wysłaniu ponad 150 smsów, odebraniu i nawiązaniu kilkudziesięciu połączeń, napięcie na lipo spadło tylko minimalnie... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »