Skocz do zawartości

Wyświetlanie pomiaru z czujnika podłączonego do ESP8266-01 na stronie internetowe

Isero

Pomocna odpowiedź

Witam,

Potrzebuje pomocy w zaprogramowaniu modułu ESP8266-1 oraz pliku HTML tak, aby wykonany pomiar z dowolnego czujnika był wyświetlany na stronie internetowej. Moduł ESP jest podłączony do adruino poprzez interfejs UART i został zaprogramowany za pomocą komend AT natomiast strona internetowa znajduje się w osobnym pliku HTML, do której przypisywany jest adres ip modułu. Obecnie na stronie znajdują się przyciski z przypisanymi numerami "id" które są odbierane przez arduino. Poniżej znajduje się fragment kodu z arduino oraz HTML odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie przycisków, który może trochę przybliży sposób działania/wykonania programu.

1668611204_esphtml.thumb.png.acf7a24d256941ef0c3858e212e64535.png

Niestety nie mam pojęcia jak zintegrować plik HTML z modułem ESP, aby pomiar z czujnika został przekazany oraz wyświetlony na stronie internetowej. Zależy mi jednak aby strona znajdowała się w osobnym pliku HTML, a nie była programowana w środowisku Arduino IDE.

Możesz umieścić pliki w systemie plików ESP SPIFFS (SPI Flash File System). Pobierasz plugin do wgrywania do pamięci. Sprowadza się to do utworzenia katalogu tools w obszarze roboczym Arduino i wrzucenie tam zawartości paczki. U mnie ścieżka jest taka: C:\Users\Piotr Adamczyk\Documents\Arduino\tools\ESP8266FS\tool\esp8266fs.jar. Szczegóły masz na gicie. Jeżeli będzie wszystko ok, to na liście Narzędzi znajdziesz opcję ESP8266 Sketch Data Upload.

Następnie musisz wybrać ile pamięci przydzielisz, jest to przy rozgraniczeniu pamięci. Wybierasz, wgrywasz jakiś szkic i mając już rozdzieloną pamięć możesz w dowolnie wgrywać zawartość folderu data (o którym zaraz) używając powyższego pluginu.

Następnie obok pliku .ino tworzysz folder data i umieszczasz w nim pliki .html, .css itd. Przykładowy poradnik jak zrobić serwer z kodem strony w osobnych plikach znajdziesz tu. Inne przykłady znajdziesz w bibliotekach do ESP najczęściej zawierających w nazwie FS lub wyszukując po folderze data 🙂 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...