Skocz do zawartości

Arduino i licznik elementów z obrotem silnikiem krokowym

Witer30

Pomocna odpowiedź

Witam,
Mam prośbę do forumowiczów o pomoc w ukierunkowaniu czy da się mój projekcik zrealizować i jakie elementy byłyby potrzebne... 
Otóż chodzi mi o zliczanie przedmiotów uruchamiających fotokomórkę. Chcę mieć możliwość wprowadzenia liczby do której będzie odbywać się zliczanie, po czym nastąpić powinno uruchomienie silnika krokowego (obrót o zadaną liczbę kroków, niestety musi być to szybki obrót) i zerowanie licznika bieżącego i ponowne zliczanie aż do osiągnięcia wprowadzonej wartości i tak w kółko... 
Prędkość przesuwu produktów to ok. 3-4 na sekundę. I tu moje pytania:
- czy da się to zrealizować na arduino i jakim
- czy nie będzie się dusić taki zestaw przez sterowanie silnikiem bi w tym samym czasie musi nadal zliczać
- jak zabrać się do napisania programu pod taki projekcik 
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Dnia 21.02.2020 o 19:37, Witer30 napisał:

czy da się to zrealizować na arduino i jakim

Tak, na każdym, nawet najmniejszym za 10zł.

czy nie będzie się dusić taki zestaw przez sterowanie silnikiem bi w tym samym czasie musi nadal zliczać

"Odpowiednio" pisząc program prawdopodobnie możesz tym zajechać nawet PC-ta. A z kolei odpowiednio pisząc program zrobisz to na chyba dowolnie małym procku AVR.

jak zabrać się do napisania programu pod taki projekcik

Rozłóż problem na czynniki, każdy rozkminiaj osobno a potem wykorzystaj tę wiedzę robiąc wszystko-w-jednym.

niestety musi być to szybki obrót

To nie jest problem procesora (te są zaskakująco szybkie w porównaniu do mechaniki) tylko silnika, przełożeń, mocy itp. Zastanów się lepiej jaki moment [Nm] potrzebujesz do przełożenia tej wajchy albo ile ona waży [g] i jak szybko ma się obracać [obr/s lub stopnie/s] - bo dopiero to definiuje potrzebny silnik i jego driver.

Edytowano przez marek1707
  • Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.