Skocz do zawartości

Napęd elektryczny o wysokim momencie obrotowym do wózka ogrodowego

sznajder

Pomocna odpowiedź

Witam,

zbliża się sezon działkowo-ogrodowy, w związku z tym chciałbym spróbować zbudować wózek transportowy z napędem elektrycznym.

Wymagania co do takiego wózka:

1. Skręcany śrubami tak aby części wartościowe takie jak silnik czy akumulator można było łatwo wyjąć i zabrać do domu

2. Vmax myślę w zakresie 6 - 8 km/h

3. Nośność maksymalna 200 kg

Zastanawiam się jak rozwiązać kwestię napędu. Pomysłów mam kilka, być może ktoś z Was zbudował kiedyś coś podobnego i potrafiłby wspomóc poradą. Moje propozycje:

1. Taczka + silnik DC (12 - 24 V) + przeniesienie napędu łańcuchem. Wada tego jest taka że przełożenie może być za małe, a co za tym idzie moment obrotowy będzie też niski

2. Taczka + silnik z przekładnią zębatą + przeniesienie napędu łańcuchem. Takie rozwiązanie wiąże się z wyższą ceną silnika.

3. Taczka + wkrętarka akumulatorowa. Wg specyfikacji tanie wkrętarki mają ok 17Nm, co jest moim zdaniem dużo. Pozostaje kwestia zmontowania tego z ośką koła w taczce.

4. Taczka + zakrętarka udarowa. Rozwiązanie droższe od 3 ale takie urządzenia mają niby ok 80Nm + zasilanie z 12V. Tutaj również pozostaje kwestia połączenia silnika z ośką.

Macie może jakieś sugestie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.