Skocz do zawartości

Silnik krokowy 17HS4401 + L298N

jusiaks

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Mam pytanie dotyczące sterowania silnikiem krokowym 17HS4401 za pomocą L298N i Arduino

Parametry silnika krokowego
Rodzaj - Nema 17
Silnik krokowy - 17HS4401
Napięcie znamionowe - B.d.
Silnik krokowy - 1.8° (200 kroków na obrót) CNC
Bipolarny - Tak
Ilość przewodów - 4
Średnica wału [mm] - 5
Długość korpusu [mm] - 37
Indukcyjność - 2.8 MH
Moment trzymający - 4.28kg/cm
Rezystancja cewki - 1.5Ω
Pobór prądu na cewkę - 1.5 A

Pytanie moje jest następujące, jaki powinno być napięcie do sterowania silnikiem  wchodzące na sterownik L298N? 

Edytowano przez jusiaks

Pytanie zawiera w sobie tezę, że L298 do tego silnika się nadaje a tak nie jest. Przynajmniej w  swojej podstawowej konfiguracji. Jeżeli uzupełnisz go o rezystory pomiarowe i dodatkowy L297 stojący obok i gdy będzie to działało jak źródło prądowe, to wtedy napięcie zasilania w zasadzie będzie dowolne, może być np. 12V .. 40V. Wybrałeś silnik o małej rezystancji uzwojeń i dużym prądzie, który musi być sterowany z odpowiedniego drivera. Znajdź jakiś który wytrzyma te 1.5A (czyli na min 2 .. 3A) i ma "chopper" wbudowany od razu w siebie.

Bardzo żałuję że nie trafiłem na to forum i ten post przed zakupem 2szt NEMA 17HS4401 i 2 szt L298N...
Uprzejmie proszę o poradę czy sterowanie dwoma silnikami krokowymi NEMA 17 (17HS4401) da się zrealizować ze sterownikiem TB6600 (2szt) oraz Arduino Mega, a jeżeli tak to czy powinienem szukać zasilacza mocniejszego niż 12V/2A (zakładam sterowanie naprzemienne, karta katalogowa podaje 1.5A dla 17HS4401).

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.