Skocz do zawartości

[avr] Sterownik Serw

Pomocna odpowiedź

Napisano

Potrzebuję sterownika co najmniej ośmiu serw (najlepiej dwunastu). Komunikacja (najlepiej) I2C/TWI z płytą główną. Więc poroniłem powyższy schemat, teoretycznie powinien działać tak:

Sygnał PWM jest generowany na całą linię, atmega podając plus na określone serwo wywołuję jego ruch.

Jednak przy takim sterowaniu chociażby ośmioma serwami można oszaleć, z racji konieczności stosowania specjalnego mikrokontrolera, tranzystorów i straty wielu pinów! (teoretycznie nie wiele więcej niż przy użyciu wielu kanałów PWM).

SEDNO:

Czy ma ktoś może lepszy schemat sterownika serw, zależy mi na płynnej kontroli 12 serw. Z tym, że maksymalnie dwa (moooooże 4) poruszały by się "naraz".

Najlepiej jak najprostszy, preferowałbym program w Bascomie...

Czy poleceniem Config Servos na atmega8 mogę skonfigurować dowolną ilość serw? (domyślam się, że nie)

Po pierwsze to niepotrzebnie dałeś tranzystory, bo jeśli chcesz wykorzystać multipleksowanie to jeśli chodzi o serwa to można je spalić. Powinieneś 1 pin w uC do 1 serwa a zasilanie podłączyć na stałe do serw.

W bascomie jest polecenie Config servos(o którym wsomniałeś), więcej informacji możesz przeczytać w helpie do bascoma, można nim sterować chyba do 20 serw o ile dobrze pamiętam przy kwarcu >10MHz.

Bez problemu przy kwarcu 16MHz z udało mi się sterować 8 serwami, wyś. lcd, potencjometrami i kiloma przyciskami.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...