Skocz do zawartości

Prawo Ohma w praktyce - problem z pomiarem

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, ćwiczenie z mierzeniem natężenia wykonałem w trochę inny sposób niż na przykładzie. Wartość natężenia w takim połączeniu wynosi około 168 mA. Czemu tak się dzieje?Rezystor ma wartość 1kΩ.

IMG_20200420_131022464.thumb.jpg.44f3a69383996c4fb3814bac9cb148eb.jpg

Edytowano przez Wortan

@Wortan witam na forum 🙂 Zachęcam jednak do tego, aby wykonywać ćwiczenia tak jak są opisane w kursie. W tej chwili popełniłeś dość znaczący błąd, bo właściwie zwarłeś baterię i mogłeś uszkodzić miernik. Zerknij do artykułu na temat budowy płytek stykowych: Jak działa płytka stykowa? Zdjęcia, budowa, przykłady - zobacz jak w środku przebiegają blaszki, a jak Ty wpiąłeś element. Podpowiedź: wpiąłeś rezystor w złe miejsce i właściwie zwarłeś jego wyprowadzenia, więc prąd wcale nie płynął przez rezystor tylko poszedł sobie łatwiejszą drogą przez blaszki w pytce stykowej 😉

• Pomogłeś! 1

Ok, już zrozumiałem jak to działa. Całe szczęście, że miernik mi się nie uszkodził. Dziękuję bardzo za wytłumaczenie. Postaram się nie popełniać takich błędów.

@Wortan najważniejsze, że już zrozumiałeś - dalej będzie z górki 🙂 Powodzenia w eksperymentach, w razie problemów pytaj śmiało na forum.

• 1 rok później...

cześć,

mam podobny problem. Otrzymuje wartość natężenia inną niż powinno być w teorii i inną niż w przykładzie, mimo że zrobiłem wszystko według instrukcji.

20210801_110356.thumb.jpg.9f99fe70e649afea0a3f611707753cee.jpg

Dlaczego tak jest?

@konrad90ns masz baterię9V i rezystor 10k. Dzieląc wychodzi prąd 0.9 mA. 10 k to na tyle duży opór że prąd jest znikomy i nie wpływa na napięcie baterii więc przy nowej baterii może utrzymywać na niej wyższe napięcie niż 9V (sprawdź miernikiem). Do tego 5% rozrzut dokładności rezystora i może wyjść taki wynik. Wszystko jest ok.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...