Skocz do zawartości

Zamienniki dla zestawu Forbota

Yubi

Pomocna odpowiedź

Cześć, właśnie kompletuje zestaw w Botlandzie na bazie zestawu Forbot'a. Część rzeczy już mam ale mam problem z niektórymi elementami których nie ma już w sklepie, chodzi mi o:

- Tranzystor BC556 - 2 szt.

- Tranzystor BS170 - 2 szt.

- Przekaźnik z cewką z napięciem 5 V.

Niestety opis nie jest zbyt precyzyjny stąd nie wiem jakie parametry dokładnie mają i nie wiem czym można by je zastąpić. W przypadku wersji drugiej nie ma najmniejszego problemu bo cały zestaw jest linkowany (każdy pojedynczy element) ale tutaj jest nieco więcej parametrów a wybór dość spory. Chciałbym skompletować możliwie taki sam zestaw i przy tym nie musieć kupować w różnych sklepach (dobrze aby wszystko było w dostępne w Botland) czy nadto kombinować czytając kolejne części kursu. Jeżeli znacie jakieś zamienniki które nie będą się dużo różnić (podłączenia etc.) a spełnią swoje zadanie chętnie je poznam 🙂.

@Yubi Nie prościej jest kupić sam zestaw?

11 godzin temu, Yubi napisał:

nie musieć kupować w różnych sklepach

Podejrzewam że jak kupisz coś w 2 sklepach to cena z przesyłką zdecydowanie przerośnie wartość zestawu.

Sam zestaw też jest ok, ale już mam bardziej rozbudowany przy okazji zakupu zestawu arduino i nie chciałem dublować tego samego. Chociaż części nigdy za wiele 🙂

Ale chyba tak będzie najprościej je zdobyć, dzięki - temat do zamknięcia.

@Yubi jeśli chcesz korzystać z naszych kursów to (o ile jest to możliwe) zachęcam jednak do zakupu naszych zestawów. Każdy zakup zestawu (tylko zestawu, a nie "luźnych" elementów) wspiera finansowo naszą działalność, dzięki której możemy tworzyć takie materiały edukacyjne i udostępniać je dla wszystkich na blogu.

Jeśli kupisz nasz zestaw to po pierwsze masz pewność, że otrzymasz wszystkie elementy, dzięki którym wykonasz ćwiczenia, a po drugie wspierasz działalność Forbota, dzięki czemu nie musisz kupować innych, płatnych kursów lub drogich książek. Reasumując - sam zyskujesz na tym, że kupujesz gotowe zestawy. Staramy się wkładać do zestawu uniwersalne elementy elektroniczne, dzięki czemu po skończeniu kursu można je z łatwości wykorzystać do budowy różnych projektów, więc żaden rezystor lub tranzystor na pewno się nie zmarnuje 😉

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...