Skocz do zawartości

HC-05 ustawiony w trybie Master nie jest wybierany przez telefon

Przemek1967

Pomocna odpowiedź

Witam

Może to głupie pytanie ale chciałbym się upewnić co oznacza ustawienie trybu Master/Slave w układzie Bluetooth HC-05 ?
Zrobiłem sobie prosty układ Arduino z HC-05 oraz program w telefonie (Android) łączący się z modułem HC-05. 
Jak HC-05 jest ustawiony jako Slave to mogę nawiązać z nim połączenie. Moduł jest też rozpoznawany przez PC i mogę się połączyć przez program RealTerm. Mogę wysyłać i odbierać komunikaty.

Jednak jak zmienię tryb HC-05 na Master to nie mogę się z nim połączyć pomimo wcześniejszego sparowania z telefonem. Gdy usunę parowanie to układ nie jest odnajdowany do parowania.

Czy układ HC-05 ustawiony jako Master może służyć tylko do łączenia się z innymi modułami w trybie Slave  i nie można się z nim połączyć inicjując połączenie z innego modułu w trybie Master lub np telefonu ?  

Rozumiem że HC-05 jak będzie w trybie Slave to nie może zainicjować połączenia z innym modułem Bluetooth będącym w trybie Slave.

Edytowano przez Przemek1967

1 godzinę temu, Przemek1967 napisał:

Czy układ HC-05 ustawiony jako Master może służyć tylko do łączenia się z innymi modułami w trybie Slave  i nie można się z nim połączyć inicjując połączenie z innego modułu w trybie Master lub np telefonu?

Tak.

1 godzinę temu, Przemek1967 napisał:

Rozumiem że HC-05 jak będzie w trybie Slave to nie może zainicjować połączenia z innym modułem Bluetooth będącym w trybie Slave.

Tak.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.