Skocz do zawartości

Silniki do gimbali jako napędy w robocie

Texon

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Jestem nowy na forum więc może najpierw przywitam się. Mam na imię Wojtek i zaczynam swoją przygodę z robotyką. Sam głównie chcę skupić się aspekcie mechanicznym ale jak wiadomo nie da się uciec odrobiny elektroniki i elektryki w projektowaniu robotów czy tak na prawdę czegokolwiek 😉

Ostatnio zainteresowałem się tematem silników w łaziku. Konstrukcja do której szukam odpowiedniego napędu to łazik o masie ok. 50kg, 4 kołowy o czterech osiach skrętnych. Mam dobrać do takiego układu silniki napędzające koła łazika. Maksymalna prędkość jaką powinien osiągać to mniej więcej 1m/s więc raczej niewiele ( średnica koła to mniej więcej 300mm ) Zasilanie łazika stanowi akumulator Li-Po 22.2V.

Przeszukując aliexpress w poszukiwaniu silnika natknąłem się na silniki do gimbali. Co sądzicie o takim napędzie do łazika? Oczywiście do silnika musiałbym zaprojektować przekładnię ale z tym nie będzie problemu, chodzi mi głównie o to czy pomysł zastosowania takiego silnika ma sens. Zainteresowałem się tymi silnikami bo mają stosunkowo małą prędkość obrotową przy stosunkowo dużym momencie obrotowym ( dla przykładu taki silnik: https://shop.iflight-rc.com/index.php?route=product/product&path=34_44&product_id=279 ).

Pozdrawiam,

Wojtek

Witam!

Zainteresował mnie ten problem ale w mniej ambitnym zakresie. Swojego czasu nabyłem silnik podobny GBM6208H-150T. Ma on zabudowany enkoder i złącze obrotowe. Chcę nim obracać. Dysponuję też płytką STM32F3DISCOVERY. Nabyłem sterownik ESC EMAX BLHeli-12A. Czy jak to poskładam będzie działało tj. silnik będzie się kręcił? Mam trochę więcej czasu więc połączyłem to w całość i jak na razie próbuję to ożywić ale bez skutku. ESC zasiliłem z zasilacza 9 V bo z instrukcji wynika, że tak jest ustawiony standardowo. 3 przewody wyjścia ESC podłączyłem do silnika. Z DISCOVERY zasiliłem wyprowadziłem GND do brązowego, 5 V do czerwonego i PWM do pomarańczowego. Generuję sygnał PWM o częstotliwości 400 Hz i wypełnieniu od 1 ms do 2 ms. A silnik nawet nie drgnie. Czy ktoś już coś takiego przerabiał?

Andrzej

Edytowano przez andzrej

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.