Skocz do zawartości

Wentylatorek 12V i zasilanie 5V z Raspberry Pi 4B 4GB

mateusz10x10

Pomocna odpowiedź

Hej,

Zacząłem bawić się z małą szklarnią obsługiwaną przez Raspberry Pi, jako że w szklarni temperatura może być za duża to chciałbym aby była możliwość chłodzenia/odciągania wilgoci powietrza. Mam już zrobioną obsługę czytania wartości z czujników temperatury, wilgotności gleby i wilgotności powietrza. Teraz zostało mi ogarnięcie pompki (5V) do nawodnienia i dwóch wentylatorków: 1 który wydmuchuje powietrze z zewnątrz - chłodzenie a drugi który wdmuchuje - wilgoć (1x12V a drugi planuje użyć ze starego kompa, jeszcze go nie posiadam).

Posiadam:

Wentylator: PF4010D12HS 12V 0.12A
Tranzystory 2N7000
Tranzystory 2N3904
Pompka: https://allegro.pl/oferta/pompka-zanurzeniowa-5v-biala-zta31509-8151984645?snapshot=MjAyMC0wNy0wMlQxMDozNzoxOS40NzRaO2J1eWVyOzlkY2RmNjNhYTk0OTAyMDUwYjgzYWY2ZjM0NjI4ODI5N2U3YTI4NzUwYjMwNTFjYTAxYWE0YTdiNWIzNDdmN2U%3D

Wszystko co do tej pory podłączyłem (2x czujnik wilgotnosci gleby, 2x czujnik temp/wilg powietrza, przycisk 'emergency' który zatrzymuje program + świeci diodą) działa na zasilaniu 3.3V z malinki. Teraz chciałbym podpiąć rzeczy na 5V.

Wiatraczek podpięty bezpośrednio pod 5V działa (nie z najlepszymi rpm ale zupełnie wystarczająco), tak samo pompka.

Czy mógłby ktoś pomóc z ogarnięciem podłączenia ww. elementów? Z góry dzieki 🙂

[EDIT] oczywiście chodzi o podłączenie tych elementów z możliwością sterowania poprzez porty malinkowe

Edytowano przez mateusz10x10

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.