Skocz do zawartości

Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'tranzystor'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Kategorie forum

  • Elektronika i programowanie
    • Elektronika
    • Arduino i ESP
    • Mikrokontrolery
    • Raspberry Pi
    • Inne komputery jednopłytkowe
    • Układy programowalne
    • Programowanie
    • Zasilanie
  • Artykuły, projekty, DIY
    • Artykuły redakcji (blog)
    • Artykuły użytkowników
    • Projekty - roboty
    • Projekty - DIY
    • Projekty - DIY (początkujący)
    • Projekty - w budowie (worklogi)
    • Wiadomości
  • Pozostałe
    • Oprogramowanie CAD
    • Druk 3D
    • Napędy
    • Mechanika
    • Zawody/Konkursy/Wydarzenia
    • Sprzedam/Kupię/Zamienię/Praca
    • Inne
  • Ogólne
    • Ogłoszenia organizacyjne
    • Dyskusje o FORBOT.pl
    • Na luzie

Kategorie

  • Quizy o elektronice
  • Quizy do kursu elektroniki I
  • Quizy do kursu elektroniki II
  • Quizy do kursów Arduino
  • Quizy do kursu STM32L4
  • Quizy do pozostałych kursów

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Grupa


Strona

Znaleziono 8 wyników

  1. Cześć Mam następujący problem. Zbudowałem poniżej przedstawiony układ w programie Tinkercard: Ma on na celu przedstawienie użycia elektromagnesów w szerszym projekcie, który buduję. Cewka oraz dioda imitują elektromagnes, a diody świecące mają za zadanie sygnalizować, który "elektromagnes" jest obecnie używany. Stosując poniższy kod chcę włączyć elektromagnes sterowany sygnałem z portu 13 i wyłączyć sygnał z wyjścia 12. Jednak pojawia się problem, gdyż po włączeniu kodu działają obie diody, czyli cel nie został osiągnięty. Gdy odłączę jedną cewkę to układ zachowuje się popr
  2. Witam. Bawię się już trochę Arduino i chciałbym wykonać bardziej skomplikowany projekt. Mianowicie było by to sterowanie repliką ASG za pomocą pilota na podczerwień. Sterowanie pilotem i odbieranie od niego sygnałów w miarę szybko opanowałem, lecz zastanawiam się teraz nad wyborem tranzystora który służył by jako przełącznik między akumulatorem a silnikiem repliki. Akumulator to dwumodułowe LiPo o napięciu 7,4V, 2000mAh, i prądzie rozładowania 15/30C. Poszperałem w sieci nie wiedząc czym jest jednostka C, i doszedłem do tego że prąd rozładowania dla tego akumulatora wynosi 30A - 60A. Lecz tera
  3. Witajcie. Piszę do Was z prośbą o pomoc. Otóż wymieniam w radiu podświetlenie i chciałbym podłączyć diody LED w dwóch sekcjach po cztery białe. Chciałbym, żeby nadal była możliwość ściemniania (wiem, że w przypadku diod LED nie będzie taki efekt jak w przypadku żarówek żarnikowych, ale i tak będzie przyjemnie wyglądać). Mam znaleziony + (12,5/14,2 V) oraz minus, który jest sterowany przez ściemniacz (pozycja 0 - napięcie 0,00V ,gdy zwiększe na maxa, na zacisku minusowym pojawia się napięcie max 9V). Chciałbym Was teraz się zapytać, jak to dobrze podłączyć, by uniknąć efektu żarzenia. Nie wiem,
  4. Hej, Zacząłem bawić się z małą szklarnią obsługiwaną przez Raspberry Pi, jako że w szklarni temperatura może być za duża to chciałbym aby była możliwość chłodzenia/odciągania wilgoci powietrza. Mam już zrobioną obsługę czytania wartości z czujników temperatury, wilgotności gleby i wilgotności powietrza. Teraz zostało mi ogarnięcie pompki (5V) do nawodnienia i dwóch wentylatorków: 1 który wydmuchuje powietrze z zewnątrz - chłodzenie a drugi który wdmuchuje - wilgoć (1x12V a drugi planuje użyć ze starego kompa, jeszcze go nie posiadam). Posiadam: Wentylator: PF4010D12HS 12V 0.12A
  5. Witam! Mam taki problem: Kiedy podlaczam tranzystor np.: S9012 do zasilania 5V, uzywajac rezystora 1kOm dla bazy, to prad kolektora mam maksymalnie 0.4A,. Ale kiedy podepne tranzystor 2N5401 w ten sam uklad, to mimo iz 2N5401 ma prad maksymalny 0.6A, to w takim ukladzie maksymalny prad kolektora to okolo 0.1A. Czemu nie jest to tez 0.4A? Od razu muwie ze jestem bardzo poczatkujacy, przez kolektor chce podlaczyc silnik o poborze pradu okolo 0.4A-0.5A.
  6. Dzień dobry, po przeczytaniu książki "Budowa robotów dla początkujących" chciałbym skonstruować robota zawartego w tej książce i jestem obecnie na etapie kompletowania podzespołów jednak nie wiem jaki tranzystor dobrać. Silniki będą zasilane przez koszyk baterii mieszczący 4 szt. baterii AA co daje minimum 6V. Moje propozycje silników: 1. https://botland.com.pl/pl/silniki-dc-katowe-z-przekladnia/2490-silnik-dc-dagu-dg01d-l-481-45v-z-podwojnym-walem-2szt-6952581600930.html 2. https://botland.com.pl/pl/silniki-dc-katowe-z-przekladnia/121-silnik-dc-1201-120rpm-katowy.html Zgod
  7. Witam, problem dotyczy tej lekcji z kursu: https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-tranzystory-bipolarne-w-praktyce-id4315 Mój układ zbudowałem identycznie ( przynajmniej w moich oczach ) jak ten pokazany na stronie łącznie z zastosowaniem poprawnego tranzystora ( dałem oczywiście zdjęcie układu ). Problem dotyczy pomiarów jakie mi wychodzą: napięcie baza-emiter: 0.80V napięcie kolektor-emiter: 0.17V jak widać wyniki się bardzo różnią od tych pokazanych w poradniku... Jeszcze gorzej z tymi pomiarami: prąd bazy: 7.63mA prąd kolektora: 0.65mA (da
  8. Próbowałem zasymulować ten schemat na https://www.falstad.com/circuit/circuitjs.html. Jednak bez powodzenia, pewnie dlatego, że te elementy są idealne. Pytanie czy da się jakoś jednak zasymulować na schemacie te różnice aby układ zadziałał.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.