Skocz do zawartości

Dwukołowy robot balansujący - pomoc w znalezieniu pomysłu do jego rozbudowania (praca inżynierska)

michalniedziela

Pomocna odpowiedź

Witam, jestem przed wyborem tematu pracy inżynierskiej. Moim pomysłem jest realizacja dwukołowego samobalansującego robota sterowanego przez aplikację na telefonie. Mój promotor powiedział mi, że mogłaby być to podstawa pracy i trzeba by ten pomysł rozbudować z wykorzystaniem kolejnych układów peryferyjnych mikrokontrolera. Chciałbym prosić o jakiś pomysł w tej kwesti. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

@michalniedziela a jaki mikrokontroler/płytkę tam masz?

Chcesz żeby robot robił jakieś konkretne zadanie czy żeby miał czujniki czegoś? Możesz:

• dać czujniki krawędzi (wykrywanie schodów),
  • czujniki ultradźwiękowe, optyczne do wykrywania ścian i przeszkód,
  • pomiary atmosferyczne,

Żadnych dodatkowych silników to bym nie robił, bo to nastręczy problemy z rozkładem masy w robocie.

A może taki temat dość ambitny - wykrywanie kierunku dźwięku i podążanie za nim? Robotyczna propriocepcja 🙂 

• Pomogłeś! 1

@Gieneq aktualnie mam Arduino Uno, natomiast nie wykluczam zakupienia czegoś bardziej rozbudowanego,

myślałem o funkcji wykrywaniu przeszkód oraz podążania za ręką lecz Twój pomysł z dźwiękiem bardzo mnie zaciekawił, dziękuję za pomoc! Na pewno wezmę pod uwagę Twoje propozycje 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@michalniedziela pomysł z matrycą mikrofonów widziałem kiedyś jako jedna z inżynierek i było to dość ciekawe, ale jako osobny projekt. Może uda Ci się znaleźć jakiegoś gotowca, opisać to i wdrożyć. Ale najlepiej jakbyś jednak dokonał przeglądu różnych zagadnień i na drodze eliminacji doszedł do tego co chcesz wdrożyć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.