Skocz do zawartości

Wasza wymazona płyta do robota

Pomocna odpowiedź

Witam jestem tu nowy..no ale elektronika zajmuje sie hobbystycznie od dlugiego czasu i...przegldajac posty na forum widze ze wiele problemow jest z elektronika i .... sterowaniem robota jako takiego 😉

tak wiec mozna by stworzyc wspolny forumowy projekt plyty z oprogramowaniem uC no i jakimis przykladami na duzego PC tak aby kazdy mogl cos zrobic !!!!

..

Płyta główna do robota

Np Moim zdaniem na takiej plycie powinen byc:

4 wyjscia minusowe ..np do sterowania przekaznikami lub ledami ..

4 przekazniki sterowane

4 wejscia z optoizolacja - takie do ktorych mozna podlaczyc czujniki bez zamartwiania sie ze spalimy elektronike "plyty glownej"

4 wejscia bez optoizolacji.. do luznego podlaczenia

Wyjscie do komputera ..aby mozna bylo sterowac wszystkim z czegos wiekszego

zlacze ISP

wszystko oparte na jakism AVR np atmega8/16 ?

Co by sie powinno waszym zdaniem na niej znalesc ?

czy np sterownik pwm..albo gnerator pwm zrobiony na oddzielnej kostce 555 do regulacij pradu silnika albo inne wynalazki ? 😃

Plytka powinna byc wmiare prosta tak aby kazdy z was mogl ja wykonac w domu... czyli powinna byc jednostronna...(choc mam dostep do nie drogiej wytworni pcb)

4 przekazniki sterowane

Moim zdaniem lepszym pomysłem byłyby tranzystory.

wszystko oparte na jakism AVR np atmega8/16 ?

Proponuje M32, ponieważ jest to największy mikrokontroler w obudowie DIP.

czy np sterownik pwm..albo gnerator pwm zrobiony na oddzielnej kostce 555 do regulacij pradu silnika albo inne wynalazki ? 😃

Myślę, że wystarczy PWM z uC.

Jeśli ta płytka będzie, dla tych, którzy znają dobrze BASCOMa, to prawdopodobnie jescze w tym miesiącu zamieszczę artykuł o komunikacji wieloprocesorowej (master do max 255slave'ów), zrealizowanej na ... RS232.

danielu

na rs232 moga byc tylko i wylacznie dwa urzadzenia.. i wiecej standard nie przewiduje

jezeli ja moglbym cos zaproponowac to rs485 jako standard komunikacji

..rs485 ma ograniczenia dlugosci przewodow do 1200metrow 😋 a taki rs232 tylko do 5...

mega16 jak i 8 sa dostepne w obudowie dip... mega 8 u mnie to koszt 3,45gr a mega 16 to az 8zl... czy mega32 to dobry wybor pod wzgledem ekonomicznym ?

czy bascom w wersji demo umozliwa zapisanie takiej ilosci pamieci ?

Moim zdaniem - nie

mega 16 ma tyle samo wyprowadzen co mega 32... a jest tansza zlwasza dla poczatkujacej osoby

PWM z uC - nie ma problemu 🙂 tylko czy warto obciazac tym procesor ? ...

Ja np nasze przedsięwzięcie widzal jako calosc od projektu plyty pcb przez opisanie kodu w bascomie , hexa do wgania dla procesora i opisu jak np naszym programem strowac z komputera... albo z roznymi wersjami hexa - ten hex i kod w basicku to do robota szukajacego naszego przedmiotu w otoczeniu , a ten hex i ten kod na tej plycie to....wlaczy sumo z innymi

Oczywiscie w programie trzba by zaimplementowac Boot loade... po programowanie ISP jest malo wygodne a wgrywanie programu przy pomocy terminala dla poczatkujacej osoby to tylko 1 klikniecie myszka ,,,, i nie trzba budowac programatora ISP...

Odnosnie przekaznikow... to tylko porpozycja bo np ja bym zasotoswal ULN2803 jako bufor wyjsciowy .. jak do 4 podlaczysz przekazniki a do kolejnych 4 .. to co chcesz ....

ULN2803 to 8 tranzystorow ... a czym one steruja to juz zalezy od naszej wyobrazni 🙂

Ja proponuje ustalić najpierw dla kogo taka płytka by była?

Czy taka osoba zna się na elektronice, zna Bascom/C/Asm?

Czy ma jakieś doświadczenie?

Pozdrawiam 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

doswiadczenie w programowaniu 0%

Osoba powinna miec wiedze na temat - jak sie lutuje... hmm i to wszystko co wymagamy od osoby "docelowej" 🙂

Uzupelnienie wiedzy powinno znajdowac sie w opisie wraz z kompletnym projekcie

Dla jakiego rodzaju i jakich rozmiarów robotów miała by być ta płytka?

Dobre pytanie do jakiego rodzaju... to raczej zalezalo by od hexa jaki znajdowal by sie wewnatrz uC ale zapewne "Moj pierwszy Hex"(cos ala Hello word) powinen byc prosty i klarowny dla poczatkujacej osoby czyli do robota ..ktory unikal by przeszkod ...

(2 silniki + 2 czujki lewo/prawo)

Napewno plyta nie nadawla by sie do robotow dzialajacych na slonce.. z racji przyjetego mikrokontrolera..atmega jest poteznym procesorem ktory bierze wiele pradu

Napewno plyta bedzie tez musiala miec "spore " wymiary...wydaje mi sie ze taka uniwersalnosc okupiona bedzie sporymi rozmiarami laminatu...czyli 100x80mm ... ograniczenie eagla 🙂 ..a noz widelec ktos bedzie chcial przeprogramowac plytke do swojego robocika ?

na rs232 moga byc tylko i wylacznie dwa urzadzenia.. i wiecej standard nie przewiduje

Ja wpadłem na niezły pomysł wykorzystania go do transmisji mster ->slave'y, slavey -> master.

mega16 jak i 8 sa dostepne w obudowie dip... mega 8 u mnie to koszt 3,45gr a mega 16 to az 8zl... czy mega32 to dobry wybor pod wzgledem ekonomicznym ?

czy bascom w wersji demo umozliwa zapisanie takiej ilosci pamieci ?

Moim zdaniem - nie

mega 16 ma tyle samo wyprowadzen co mega 32... a jest tansza zlwasza dla poczatkujacej osoby

Rzeczywiście, masz racje.

PWM z uC - nie ma problemu 🙂 tylko czy warto obciazac tym procesor ? ...

PWM, nie obciąża znacząco uC

ja bym zasotoswal ULN2803 jako bufor wyjsciowy

Bardzo dobry pomysł

doswiadczenie w programowaniu 0%

W takim razie, nie zrozumieli by obsługi mojej transmisji, wiec odpada 😕

No to może od początku. Na pewno złącze ISP (może nawet dwa rodzaje) i na przyszłość JTAG. Przydało by się też pole uniwersalne. Zabezpieczenie przed odwrotnym zasilaniem.

😳

pierwsza propozycja..Mb

jest pomyslana tak ze nad nia mozna wstawic nadstawke z ..innymi preyferiami

97x80mm

4x wyjscia przekaznikowe 10A sytk przelaczalny czyli no+nc

12x wyjsci typu OC

4x wejscia z optoizolacja

9x GPIO... czyli wprost z procesora

do tego znalazlo sie miejsce na wyjscie w postaci UARTU + podpiety max232

ISP - proste nie standardowy STK

Max232 jest w smd

...rezystory jak i kondenstorki kolo kwarcu tez smd

1206 - czyli cos z czym amator powinen sobie poradzic...

mega32_wczesne.thumb.png.e2f4164e6593dacfbb59be3061ffb2d1.png

Czy ja wiem.. ja tam jestem początkujący, mam lutownicę z grotem pół centymetra i udalo mi się przylutować taśmę z 10 żyłami na 1 centymetrze ... i tylko 3 się nie trzymają... (i przez to nie dziala x_X)

Jak ktoś zacznie od SMD to będzie mu ławiej w przyszłości... tylko trzeba wczesniej poćwiczyć na jakiś śmieciach i mieć wmiare dobrą lutownicę...

Jak dla mnie problemem w SMD może być rozróżnianie elementów.. np dostane w paczce kilkadziesiąt rezystorów... i jak tu poznać które są które ?

@temat:

Temat bardzo ciekawy.. można powiedzieć że forum wychodzi z ery "pomocy chce zrobić robora" i zaczyna coś wspólnie tworzyć... zobaczymy jak to się rozwinie.

Z zapartym tchem (no może lekka przesada) czekam na rozwinięcie tematu 😋

** Komentarz dodany przez: treker: 2008-01-06, 20:31 **

Popraw pisownie 😉

Tez wydaje mi sie iz smd to dobry kierunek .... zwlasza ze sa to elemety w wielkiej obudowie ! 1206

PCB jest tak pomyslana ze sa tylko i wylacznie 2 rodzaje rezystorow ...

i 1 rodzaj kondenstorow w smd ...

oczywiscie mowie to tylko propozycja ...nie ostateczny wyglad... tak wiec zamiana na elemety multi layer nie nastrecza problemu...

sciezki sa poprowadzone sa bardzo grubo i.... nie sa upakowane na maxa... na tej pcb jest jak narazie 1 zworka..

... plytka w obecnym stanie umozliwia sterowanie 1 silnikiem w pelnym mostku H

lub dwoma silnikami zasilanymi z 1/2 Uzasil

Pole uniwersalne to bardzo dobry pomysl... tylko wykonanie jego jest ciezkie ... wyobrazam sobie osobe ktora sama walczy z laminatem - z zelaskiem i...wiertelkiem...trzeba pamietac ze to nie CNC 🙂

Kolega zaprojektować coś w rodzaju sterownika PLC, na pewno się przyda, lecz do sterowania małego mobilnego robocika taki układ nie bardzo się nie nadaje.

1. Po co wyjścia z przekaźnikami, czym będą sterować ?

2 .Po co wejścia z optoizolacją?

Czujniki będą zasilane z tego samego źródła co uC , natomiast potrzebne są wyjścia z optoizolacją do sterowanie h-mostkami , żeby można było zupełne oddzielić obwody silników od uC i wrażliwych na zakłócenia czujników. Zakładam użycie dwóch zestawów akumulatorów , jednego o większej pojemności do zasilania silników, i drugiego o mniejszej pojemności do zasilania uC i czujników .

--------

na płytce nie poprowadzono linii do wejść układu LTV827 (tak mi się wydaje..)

avatar, zmień szerokośc scieżek daj na 8mils. A scieżki które będą obciążane daj 15mils wtedy niebędzie takiego tłoku i można będzie sie pozbyc tej zworki.

Pozatym odałbym dodałbym do tego miejsce do podłączenia moduły blue tooth 😃

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.