Komentator Napisano Sierpień 13, 2020 Udostępnij Napisano Sierpień 13, 2020 Technologia elastycznych PCB zdecydowanie zrewolucjonizowała elektronikę ubieralną, czyli wearables. Jednak takie płytki drukowane mogą też pełnić funkcję oryginalnych ozdób. Z elastycznego PCB można stworzyć np. motyla w stylu origami, który ma na sobie diody SMD. UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.
Pablo_Wawa Sierpień 13, 2020 Udostępnij Sierpień 13, 2020 Mnie może ten projekt za bardzo nie zachwycił, ale szanuję pomysł i wykonanie Autorki. A jeśli chodzi o wykorzystanie elastycznego PCB, to ja 4 lata temu miałem pomysł, żeby przy jego pomocy zrobić podświetlenie klawiatury w netbooku. Kupiłem super cienki laminat FR4 PCB 0,14mm 10x20cm, żeby sprawdzić, jak się będzie sprawował w praktyce i czy będzie się mieścił pomiędzy obudową (wnęką) a klawiaturą - było tam na tyle dużo miejsca, że zarówno ten laminat, jak i super cienkie (niskie) diody SMD dałoby się użyć do tego. Nawet kupiłem po kilka różnych diod (różnych wielkości, kolorów), żeby sprawdzić w praktyce, jak to będzie się sprawowało. Projektu jednak nigdy nie wykonałem, po części z braku czasu (tak, wiem, to standardowa wymówka), a po części z braku ochoty na zaprojektowanie płytki drukowanej (trzeba było poumieszczać diody SMD na płytce PCB w odpowiednich miejscach tak, by ich światło prześwitywało przez klawiaturę netbooka i stosownie do tego poprowadzić ich połączenia). 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »