Skocz do zawartości

Programator ze starym firmware, czy mogę zignorować warning.

Zygzak

Pomocna odpowiedź

Cześć. Programuję Atmege 1284 przy pomocy Arduino IDE i biblioteki MightyCore. Kupiłem z chin programator (https://pl.aliexpress.com/item/1886238462.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fSY5ifN), który jak się okazuje ma stare firmware. Tak wygląda wyjście po wgraniu dowolnego programu:

Szkic używa 1076 bajtów (0%) pamięci programu. Maksimum to 130048 bajtów.
Zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 16375 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 16384 bajtów.
avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.

Mimo tego warningu wszystko działa poprawnie, program się wgrywa. Może mi ktoś powiedzieć czy muszę aktualizować firmware (do którego aktualizacji musiał bym zakupić kolejny programator) czy mogę to olać. Ewentualnie jakie mogą być konsekwencje olania tego ostrzeżenia. I pytanie poboczne; jakim cudem w ogóle dochodzi do zaprogramowania tego mikrokontrolera skoro jak rozumiem nie dochodzi do zsynchronizowania linii zegarowej, czy też wystawienia sygnału zegarowego. 

Tak, możesz zignorować ostrzeżenie. Starsze programatory miały prędkość zegara ustawianą zworką — ale jeśli działa, to nie musisz jej zmieniać. Nowsze wersje mają zegar ustawiany software-owo i właśnie to avrdude próbuje zrobić.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.