Skocz do zawartości

Problem z uzyskaniem pożądanego Ic na 2n5551

Pomocna odpowiedź

udało się mamy 0.51A

czyli hfe brać z tego wykresu?

a np dla 2n5401

mi się udało 0.52A na 18R rezystor 

czy to dobrze i wg noty katalogowej?

• Lubię! 1

Cieszę się, że się udało. Mogą wypowiedzieć się jeszcze Koledzy, ale tak, hFe jest bardzo specyficznym parametrem, zazwyczaj podawana jest wartość średnia - zależy od temperatury, napięć, prądów, potrafi też się "rozrzucać" nawet porównując dwa identyczne tranzystory.

Odnośnie jeszcze 2n5551, hFe (czy beta, jak kto woli) = Ic/Ib = około 5, jest to raczej słaba wartość, ale jak widziałeś w nocie, dla mniejszych przedziałów prądu Ic jest zdecydowanie lepiej

Odnośnie 2n5401, nota jest tutaj: https://www.onsemi.com/pub/Collateral/2N5401-D.PDF , zastrzegam, że nie wiem, czy można wymuszać takie duże prądy bazy Ib, tam będzie około ćwierć ampera, ale dla mnie jest to dziwne - z charakterystyki wynika bowiem, że dla Ic = 100mA, Vce = -5V (bo to PNP) beta w temperaturze pokojowej jest równo 100, niemożliwe, by potem nagle wynosiła 2... Zastanawiające... Rozumiem, że modyfikowałeś odpowiednio schemat połączeń i sam układ, ponieważ na początku mierzyłeś tranzystor NPN (2n5551), a teraz PNP (2n5401)? Bo to bardzo ważne!

Jeśli to 2n5401, to wygląda na OK... Nie wiem, co może być przyczyną ograniczenia prądu, ale przychodzi mi jeszcze jedna myśl - spróbuj zlutować ten układ "na pająka". Płytki stykowe nie lubią zbyt dużych prądów, a >100mA już do takowych należy (ale zgaduję) 🙂

• 2 tygodnie później...

@wn2001Polutowałem, zasilacz to 5V 1A USB sytuacja dalej taka sama, przepraszam że długo nie odpisywałem, ale miałem baardzo dużo na głowie.

Dałem rezystor 22R, zasilacz 5V 2.1A USB, Ic = 400mA

• Lubię! 1

@Cixo Jasne, to niestety nie umiem Ci więcej doradzić, może Kolegom przychodzi jeszcze coś na myśl? Bo moim zdaniem wygląda to tak, jakby albo amperomierz miał dużą rezystancję wewnętrzną i tranzystor się nasycał lub przy pewnych prądach beta spadała do jakiś bardzo małych wartości 😕

Do 3V?! Czyli 5V-3V spadku daje nam na wyjściu 2V... Wszystko jasne, musisz znaleźć lepszy zasilacz 🙂 Nie kieruj się prądem zwarciowym, ponieważ tak, zasilacz może wymusić prąd 1A, ale przy znacznie niższym napięciu jak widzisz. A my zakładamy, że zasilanie to 5V (oczywiście z jakimś marginesem) niezależnie, czy pobieramy 0A czy 1A. Jeżeli nic nie masz, zrób test z baterią płaską 4,5V, będzie i tak lepsza od tego zasilacza 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...