Skocz do zawartości

Kilka pytań o czujnikach, iot i raspberry pi.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć. Przepraszam za 3 pytania w jednym wątku, ale nie chciałem robić spamu. 

Mianowicie, pierwsze pytanie to bezpieczeństwo iot. Przykładowo takie ESP, jak zabezpieczyć, jakie są podatne punkty, jak pisać bezpieczny kod, może jak przetestować bezpieczeństwo. 

Z góry dodam, że jak już to zrobię to samemu, a nie, iż mam głupi pomysł typu crakowanie kamer sąsiada (wiem, że były takie przypadki :)).

Drugie pytanie, trochę dziwne, czy jest możliwość kontynuacji raspberry pi? Bo przykładowo po arduino raczej idzie się w stm, lub rzadziej, ale też w avr. A, czy jest jakby kontynuacja do rpi, ale do której można powiedzmy znaleźć pracę i mieć większe wykorzystanie niż rpi. 

Trzecie i ostatnie pytanie, to robienie własnych części do mikrokontrolerów. 

Przykładowo, jak zrobić jakiś czujnik, serwo, silnik itd. W sieci mamy wiele artykułów o czujnikach, ale nie napotkałem się na żaden jak zrobić owy samemu, czy też inna część. 

Z góry dziękuję za pomoc, i proszę o podzielenie się informacjami, jeśli ktoś takie posiada :). 

Dnia 22.09.2020 o 20:43, KHX napisał:

Mianowicie, pierwsze pytanie to bezpieczeństwo iot. Przykładowo takie ESP, jak zabezpieczyć, jakie są podatne punkty, jak pisać bezpieczny kod, może jak przetestować bezpieczeństwo. 

Z góry dodam, że jak już to zrobię to samemu, a nie, iż mam głupi pomysł typu crakowanie kamer sąsiada (wiem, że były takie przypadki :)).

Ten temat jest dość trudny i nie ma na to niestety łatwej odpowiedzi. Bezpieczeństwo rozwiązań IoT to nie tylko problem hobbystów. Duże filmy również zaliczają wpadki. Na pewno pomocne będzie ogólne zapoznanie się z tematyką bezpieczeństwa sieci - później będziesz wiedział, w którym kierunku warto iść dalej.

Drugie pytanie, trochę dziwne, czy jest możliwość kontynuacji raspberry pi? Bo przykładowo po arduino raczej idzie się w stm, lub rzadziej, ale też w avr. A, czy jest jakby kontynuacja do rpi, ale do której można powiedzmy znaleźć pracę i mieć większe wykorzystanie niż rpi. 

Raspberry Pi są popularne również w zastosowaniach komercyjnych - spokojnie znajdziesz prace, jeśli znasz dobrze ten komputer. Jeśli chodzi o kolejny etap to w tym przypadku można się np. zainteresować przemysłowymi komputerami SBC. Temat ten jest jednak sporo trudniejszy od RPi, ponieważ nie ma w sieci gotowych poradników, które opisują pierwsze kroki na takich układach. Do tego są one droższe i brak tam wsparcia społeczności. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w październiku na blogu pojawi się artykuł, w którym pokazujemy jeden z takich przemysłowych układów w praktyce - będziesz mógł zobaczyć jaka jest różnica.

Trzecie i ostatnie pytanie, to robienie własnych części do mikrokontrolerów. 

Przykładowo, jak zrobić jakiś czujnik, serwo, silnik itd. W sieci mamy wiele artykułów o czujnikach, ale nie napotkałem się na żaden jak zrobić owy samemu, czy też inna część. 

Niestety nie rozumiem tego pytania. Co dokładnie chciałby robić samemu, masz jakiś przykład? Moduły z czujnikami to nic innego jak np. scalak mogący mierzyć ciśnienie, który został przylutowany na płytkę z elementami, które są niezbędne do jego pracy. W tym przypadku po prostu trzeba znać elektronikę 😉

• Pomogłeś! 1

Ogromnie dziękuję za odpowiedź. Bardzo dużo się dowiedziałem. 

Z czujnikami chodzi o to jakich części do nich użyć, i jak to zalutować, ułożyć żeby można było do arduino podłączyć. 

29 minut temu, KHX napisał:

Z czujnikami chodzi o to jakich części do nich użyć, i jak to zalutować, ułożyć żeby można było do arduino podłączyć. 

To już konkretnie trzeba sprawdzić w nocie katalogowej danego czujnika - są tam przeważnie informacje co do minimalnego podłączenia układu. Do tego niektóre rzeczy wie się z doświadczenia. Możesz też przejrzeć produkty jakiś bardziej znanych, markowych producentów modułów - oni udostępniają dokładne schematy i dokumentacje do konkretnych produktów. Przykładowo tutaj znajdziesz dobry opis dla jednego z czujników wraz ze schematem: https://www.pololu.com/product/2867 Inny przykład: https://www.pololu.com/product/4202

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...