Skocz do zawartości

Potencjometr - przypadkowe spalenie elementu przy zasilaniu diod

Tomasz1977

Pomocna odpowiedź

Na płytce stykowej podłączyłem trzy diody poprzedzając je rezystorami.Dolaczylem potencjometr i było wszystko ok,dopóki nie przyciemniłem diod,potencjometr się spalił.Czy powinienem dołożyć rezystor i stabilizator liniowy.Przepraszam ale dopiero eksperymentuje więc nie dyskwalifikujcie mnie.Dziekuje

Edytowano przez Tomasz1977

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

6 godzin temu, Mike84 napisał:

Wystarczy, że odczepisz tylko czarny kabelek od płytki i wszystko powinno już śmigać. 😉

Potencjometr masz w tej chwili podpięty tak:

RYS1.thumb.png.b6c2eb05ebbd066736ff2e2c5649212e.png

Te prostokąty symbolizują rezystory, które dzielisz przekręcając potencjometr. Gdy przekręcasz go w lewo wszystko działa, diody święcą mocniej, bo zmniejszasz opór tego symbolicznego rezystora po lewej, prawda? Gdy kręcisz nim w prawo zmniejszasz opór rezystora między plusem a minusem, co może prowadzić do sytuacji, że w pewnym momencie tego oporu albo nie będzie wcale (powstaje zwarcie), albo będzie on tak mały, że przepuści zbyt duży prąd, którego potencjometr nie będzie w stanie przyjąć (w obu przypadkach element się spala):

rys2.thumb.png.87605dffcf38a4623635457f211d6bc5.png

Żeby rozwiązać problem wystarczy odpiąć minus od potencjometru i albo zostawić tą jedną nóżkę nie podłączoną nigdzie, albo przenieść plusa na prawo i zewrzeć go z środkową nóżką w ten sposób :

rys3.thumb.png.aeb54623aa8240a92f3ea7ec668a2e02.png

Bardzo Ci dziękuję za pomoc.Pewnie będę potrzebował jej więcej,ale podoba mi się elektronika coraz bardziej mimo mojej zerowej wiedzy.

16 minut temu, KHX napisał:

Kolega z góry ma rację, aczkolwiek można jeszcze dać,, łagodniejszy " potencjometr i powinno być ok. 

Dziękuję za pomoc.

Hej chciałem podłączyć jakiś stary mały wentylatorek od komputera. Gdy łączyłem same +  i - od wentylatorka i zasilania (6v) to świetnie działało. Gdy podłączyłem potencjometr (5k)  zgodnie z radami w komentarzach powyżej i zacząłem go regulować, to obroty się nie zmieniły, a sam potencjometr rozpalił się do czerwoności i zaczął dymić. Załatwiłem tak dwa potencjometry bo wcześniej próbowałem rozkminić to na własna rękę.  😞 Ps: Gdy połączyłem z zasilaniem 9v bez potencjometru wentylatorek nawet nie drgnął. 

20240605_225451.jpg

8 minut temu, DemoMajster napisał:

Gdy połączyłem z zasilaniem 9v bez potencjometru wentylatorek nawet nie drgnął. 

Na jakie napięcie jest ten wentylator ? 5V, czy może 12V ?

9 minut temu, DemoMajster napisał:

Gdy podłączyłem potencjometr (5k)  zgodnie z radami w komentarzach powyżej i zacząłem go regulować, to obroty się nie zmieniły, a sam potencjometr rozpalił się do czerwoności i zaczął dymić. Załatwiłem tak dwa potencjometry bo wcześniej próbowałem rozkminić to na własna rękę.

To normalne. Samego LED możesz sterować potencjometrem poprzez rezystor, ale wentylatorem niekoniecznie. Zwłaszcza potencjometrem 5k/ 0,1W. Ażeby sterować taki wentylator tak maleńkim potencjometrem o wartości 5k potrzebujesz jakiś układ regulujący. Na początku możesz zastosować jakiś stabilizator liniowy. 

Tam na wentylatorku powinno być podane, ale na zdjęciu tego nie ma. Z drugiej strony zapewne nie ma żadnego opisu. Skąd wyciągnąłeś ten wentylator?

@rafal220 Niestety na obudowie nic nie ma  to "śmieć" pochodzi z jakiegoś kilkunastoletniego komputera. Szukałem jakiś różnych części do nauki.  Spróbuje z stablizatorem jak mówisz albo poszukam lepszego potencjometru. Dzięki za pomoc  😉

1 minutę temu, DemoMajster napisał:

albo poszukam lepszego potencjometru

Tzn. Musisz dobrać wartość potencjometru do mocy wentylatora. Rezystancja & moc. Ażeby to uczynić musisz najpierw zmierzyć prąd jaki pobiera ten wentylator. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...