Skocz do zawartości

Potencjometr - przypadkowe spalenie elementu przy zasilaniu diod

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Na płytce stykowej podłączyłem trzy diody poprzedzając je rezystorami.Dolaczylem potencjometr i było wszystko ok,dopóki nie przyciemniłem diod,potencjometr się spalił.Czy powinienem dołożyć rezystor i stabilizator liniowy.Przepraszam ale dopiero eksperymentuje więc nie dyskwalifikujcie mnie.Dziekuje

Edytowano przez Tomasz1977
1 godzinę temu, KHX napisał:

Podaj zdjęcie tego co masz. A jakie masz rezystory i jak je ściemniałes? 

IMG_20201001_215347.jpg

Przekręciłem potencjometr w prawo i spalił się 🤔

Dodam,że diody się przyciemnily ładnie

Kolega z góry ma rację, aczkolwiek można jeszcze dać,, łagodniejszy " potencjometr i powinno być ok. 

6 godzin temu, Mike84 napisał:

Wystarczy, że odczepisz tylko czarny kabelek od płytki i wszystko powinno już śmigać. 😉

Potencjometr masz w tej chwili podpięty tak:

RYS1.thumb.png.b6c2eb05ebbd066736ff2e2c5649212e.png

Te prostokąty symbolizują rezystory, które dzielisz przekręcając potencjometr. Gdy przekręcasz go w lewo wszystko działa, diody święcą mocniej, bo zmniejszasz opór tego symbolicznego rezystora po lewej, prawda? Gdy kręcisz nim w prawo zmniejszasz opór rezystora między plusem a minusem, co może prowadzić do sytuacji, że w pewnym momencie tego oporu albo nie będzie wcale (powstaje zwarcie), albo będzie on tak mały, że przepuści zbyt duży prąd, którego potencjometr nie będzie w stanie przyjąć (w obu przypadkach element się spala):

rys2.thumb.png.87605dffcf38a4623635457f211d6bc5.png

Żeby rozwiązać problem wystarczy odpiąć minus od potencjometru i albo zostawić tą jedną nóżkę nie podłączoną nigdzie, albo przenieść plusa na prawo i zewrzeć go z środkową nóżką w ten sposób :

rys3.thumb.png.aeb54623aa8240a92f3ea7ec668a2e02.png

Bardzo Ci dziękuję za pomoc.Pewnie będę potrzebował jej więcej,ale podoba mi się elektronika coraz bardziej mimo mojej zerowej wiedzy.

16 minut temu, KHX napisał:

Kolega z góry ma rację, aczkolwiek można jeszcze dać,, łagodniejszy " potencjometr i powinno być ok. 

Dziękuję za pomoc.

• 3 lat(a) później...

Hej chciałem podłączyć jakiś stary mały wentylatorek od komputera. Gdy łączyłem same +  i - od wentylatorka i zasilania (6v) to świetnie działało. Gdy podłączyłem potencjometr (5k)  zgodnie z radami w komentarzach powyżej i zacząłem go regulować, to obroty się nie zmieniły, a sam potencjometr rozpalił się do czerwoności i zaczął dymić. Załatwiłem tak dwa potencjometry bo wcześniej próbowałem rozkminić to na własna rękę.  😞 Ps: Gdy połączyłem z zasilaniem 9v bez potencjometru wentylatorek nawet nie drgnął. 

20240605_225451.jpg

8 minut temu, DemoMajster napisał:

Gdy połączyłem z zasilaniem 9v bez potencjometru wentylatorek nawet nie drgnął. 

Na jakie napięcie jest ten wentylator ? 5V, czy może 12V ?

9 minut temu, DemoMajster napisał:

Gdy podłączyłem potencjometr (5k)  zgodnie z radami w komentarzach powyżej i zacząłem go regulować, to obroty się nie zmieniły, a sam potencjometr rozpalił się do czerwoności i zaczął dymić. Załatwiłem tak dwa potencjometry bo wcześniej próbowałem rozkminić to na własna rękę.

To normalne. Samego LED możesz sterować potencjometrem poprzez rezystor, ale wentylatorem niekoniecznie. Zwłaszcza potencjometrem 5k/ 0,1W. Ażeby sterować taki wentylator tak maleńkim potencjometrem o wartości 5k potrzebujesz jakiś układ regulujący. Na początku możesz zastosować jakiś stabilizator liniowy. 

Tam na wentylatorku powinno być podane, ale na zdjęciu tego nie ma. Z drugiej strony zapewne nie ma żadnego opisu. Skąd wyciągnąłeś ten wentylator?

@rafal220 Niestety na obudowie nic nie ma  to "śmieć" pochodzi z jakiegoś kilkunastoletniego komputera. Szukałem jakiś różnych części do nauki.  Spróbuje z stablizatorem jak mówisz albo poszukam lepszego potencjometru. Dzięki za pomoc  😉

1 minutę temu, DemoMajster napisał:

albo poszukam lepszego potencjometru

Tzn. Musisz dobrać wartość potencjometru do mocy wentylatora. Rezystancja & moc. Ażeby to uczynić musisz najpierw zmierzyć prąd jaki pobiera ten wentylator. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...