Skocz do zawartości

Fotoradar - RPi 4B z oryginalną kamerką RPi HD 8 Mpx

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich zainteresowanych, chętnych do pomocy. 

Chciałbym stworzyć coś na wzór Fotoradaru czyli:

1.  Pocztówka z wakacji po przekroczeniu prędkości (zdjęcie auta w ramówce + prędkość + data)
  2.  Sczytanie rejestracji (tak jak przy wjazdach na bramkach do galerii / lotniska)

W dalszej przyszłości podpięcie pod stronę i podgląd na żywo + mała baza danych (Panowie Piotr oraz Damian super poradnik, wielkie brawa dla was [wiele o kamerce w #10 temacie]) oraz jakieś późniejsze dekoracyjne udoskonalanie tego dzieła.

Moje wyposażenie:

• Zestaw edukacyjny Forbot z RPi 4B 4GB oraz Kamerką RPi HD 8 Mpx (to tak z grubsza)

Po co / dlaczego właśnie taki projekt?

1. Projekt na uczelnie
  2. Pod moim domem mam kilku wariatów i z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć kto jest liderem prędkości...
  3. Rozwinięcie umiejętności jako inwestycja w wiedzę (RPi, Linux, Python)

Co począłem w tym kierunku:

• Uważne przerobienie kursu RPi (Kurs RPi)
  • Nauka języka python z kursów udemy (w trakcie)
  • Nauka podstaw Linuxa

Czego oczekuję po napisaniu tematu:

• Pomocy doświadczonych, uprzejmych i wyrozumiałych osób w chwili słabości i niewiedzy w niedalekiej przyszłości
  • Może ktoś wykonał coś podobnego i chciałby się wypowiedzieć w celu zminimalizowania ilości popełnionych błędów.
  • Przeszukałem różne fora i spodobało mi się projekt pewnego Amerykańca -  "Inspiracja Fotoradar" jednak z różnych przyczyn nie chciałbym zrobić tego za pomocą CTRL+C oraz CTRL+V

Tak więc jako epilog mojego przyszłego dramatu (taki żarcik) chciałbym podsumować.

1. Czy bez problemu z posiadanym sprzętem wykonam powyższe rzeczy?
  2. Jakieś porady na wstępie aby nie mącić w bagnie?
  3. Ktoś wykonywał coś podobnego?

Z góry bardzo dziękuję zainteresowanym jak i tym, którzy przebrnęli cały bełkot mojego wywodu.

Pozdrawiam,

Lazur

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...