Skocz do zawartości

Chinski ESP8266 z 4 przekaźnikami - dodanie jeszcze 2 przekaźników

pyta

Pomocna odpowiedź

Kupiłem kiedyś płytkę podobną do tej:

4694be44-f2ab-4086-b7dc-08dead79684d.jpe

I teraz chciałbym zbudować układ oparty konkretnie o 6 relayów, ale taka już gotowa płytka z 4-ma relayami mi bardzo pasuje. Dwa dodatkowe dodałbym już jakoś na boku, na kablach, ale to nie problem.

Problem jest inny - czy da się, te dodatkowe relaye, czyli dodatkowe 2 porty I/O z takiego najprostszego ESP8266 wyciągnąć?

Mówiąc wprost - nie mam pojęcia o elektronice, do tej pory bawiłem się jedynie płytkami 'developerskimi' jak node, itp. A tu chciałbym rozszerzyć nieco, to co już mam nieużywane, zalutować i wrzucić by działało.

Pytanie tylko, czy się da 🙂

To niekoniecznie musi być prosta sprawa. Nie znam tego modułu przekaźników, ale z tego co wypatrzyłem na zdjęciu to to, że przekaźniki nie są sterowane przez ESP tylko przez drugi mikroprocesor Nuvoton N76E003AT20 (zobacz). Czy masz jakąkolwiek dokumentację do tego modułu? ESP pewnie tutaj pracuje w roli "interfejsu WiFi" z dodatkowo wyprowadzonymi Tx i Rx. Jak sterujesz tymi przekaźnikami? No ale jak pisałem - nie znam tego modułu więc może wypowiedzą się osoby, które go używają.

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.