Skocz do zawartości

Mały robot mobilny

aklimek

Pomocna odpowiedź

Jest to prosty robot mający 2 napędy z silników z CD sterowane połączonymi równolegle dwoma układami L293D regulowane metodą PWM. Jednostka centralna oparta jest na procesorze ATMega8. Obsługuje ona 2 wyjścia do sterowania silnikami, 4 wejścia analogowe, 6 wejść/wyjść dwustanowych (2 opcjonalnie wykorzystywane jako podłączenie do RS232). Zaprojektowany został kabel połączeniowy z układem MAX232 do podłączenia do komputera na porcie szeregowym. Na płytce znajduje się zainstalowany na stałe interface programatora procesora do podłączenia pod port równoległy. Jednostka centralna w miarę uniwersalna daje duże pole do popisu dobierania czujników i dowolnego oprogramowania.

Wielkość robota po zmontowaniu, wraz z czujnikami - 24x14x5 cm.

Historia jego stworzenia na mojej stronie http://Artur.Klimek.googlepages.com

PICT17.thumb.JPG.19391ce90de2ba5c4f95ce62a5be3483.JPG

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

spoko roboci i chyba skądś znam ten model 😉 a z czego jest obudowa?? no i dołącz schemat w jpg

Robocik ma już swoje lata (ponad 2) - jak go robiłem miałem domowe wakacje. Na razie nie mam czasu na rozwijanie i zabawy z nim, ale mam nadzieję, że z synami się jeszcze nim pobawimy. Dokładniejszy opis (jak już wspomniałem) na stronie Artur.Klimek.googlepages.com

Obudowa to duża listwa okablowania teledacyjnego. Na mojej stronie są dokładne schematy ale w gif 😉

Aby zamieścić oprogramowanie musiałbym je przeczyścić, dodać komentarze, itd. ale na to niestety brak czasu 🙁

Pamiętam ten projekt, kiedyś szukając informacji o tworzeniu robotów znalazłem waszą stronę. Powiem że jak na szachistów to macie sporą wiedzę 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Pamiętam ten projekt, kiedyś szukając informacji o tworzeniu robotów znalazłem waszą stronę. Powiem że jak na szachistów to macie sporą wiedzę 🙂

Dzięki za połechtanie 😉

Szachy to dziedzina moich synów. A robot to daleki odprysk mojego wykształcenia 😉

Liczę, że zarażę tym synów.

I jak wychodzi to zarażanie ? 🙂

Coś chyba nijako bo ten projekt jest dosyć stary :@

Kiepsko ale nie załamuję rąk 😉

Priorytetem są zajęcia sportowe dzieci - treningi, przygotowania i zawody.

Ale myślę, że po osiągnięciu pewnego wieku, do którego się właśnie starszy zbliża, nastąpi jakieś przełączenie w ich głowach i zaskoczą 😉

Zostałem poproszony o umieszczenie opisu mojego robota, więc to uczyniłem.

//ddaniel93

Ale myślę, że po osiągnięciu pewnego wieku, do którego się właśnie starszy zbliża, nastąpi jakieś przełączenie w ich głowach i zaskoczą 😉

Nie licz na to 🙂

Sportowca nie da się przerzucić na cokolwiek związanego z techniką, a co dopiero na robotykę.

Przepraszam za OT

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.