Skocz do zawartości

Sterowanie zaworem 230 V przy użyciu przekaźnika bistabilnego

konsajoncy

Pomocna odpowiedź

Cześć, chciałbym zrobić regulator pokojowy temperatury, przy czym w miejscu gdzie chciałbym go użyć jest możliwe tylko zasilanie bateryjne takiego układu. Dlatego pomyślałem że dobry pomysłem byłoby użycie przekaźnika bistabilnego, który byłby przełącznikiem do załączania zaworu otwierającego przepływ ciepłej wody do podłogówki w pomieszczeniu.

Czy jest to dobry pomysł czy mimo to taki przekaźnik nie nadaję się do takich zastosowań? Mowa o na przykład takim modelu przekaźnika.

Zamierzam sterować taki przekaźnik przez MOSFET, a sam MOSFET mikrokontrolerem.

Kolejne pytanie jeśli na pierwsze odpowiedź brzmi twierdząco to czy taki przekaźnik muszę sterować napięciem ujemnym (tak to rozumiem) czy wystarczy odwrócenie polaryzacji cewce sterującej?

Tak, oczywiście możesz sterować zawór poprzez przekaźnik. Jeśli w sklepie czegoś nie pokręcili, to masz zamiar kupić model EC2-3TNU czyli wersję z dwoma cewkami 3V. Takie wykonanie nie potrzebuje odwracania kierunku prądu, tylko chwilowego załączenia raz jednej a raz drugiej cewki. Od strony "pierwotnej" traktujesz to zatem jak dwa osobne przekaźniki a raz zwarte styki pierwszą cewką pozostają w tym stanie aż do załączenia drugiej cewki.

Pamiętaj o kilku rzeczach:

Ten model przekaźnika ma prawdopodobnie wbudowane diody równolegle do cewek więc zachowaj podaną w karcie katalogowej polaryzację napięć wzbudzających. Jeśli będziesz sterował z tranzystorów, to wiadomo, "plus" cewki przekaźnika do plusa zasilania a "minus" do kolektora/drenu tranzystora.

Wersja 3V potrzebuje sporego prądu (>50mA) więc bez tranzystorów się nie obejdzie.

Sterowanie cewek z tego samego napięcia co procesor jest generalnie złym pomysłem więc pomyśl o tym teraz zamiast płakać potem, że coś się resetuje nie wiadomo dlaczego. Nie wiem jaki masz procesor (3.3 czy 5V) i jak chcesz rozwiązać schemat zasilania, ale być może będziesz dysponował wyższym napięciem puszczanym przez jakiś stabilizator. Wtedy zasilanie cewki (cewek) przekaźnika (np. w wersji 4.5, 5 lub 6V) wprost z baterii jest dużo lepszym pomysłem.

Zawór jest elementem wysoce indukcyjnymi jako taki wymaga dobrego układu gaszącego na stykach przekaźnika. Inaczej po kilkudziesięciu załączeniach (a raczej wyłączeniach - te są dużo groźniejsze) przekaźnik będzie się nadawał do kosza. Poczytaj o metodach zabezpieczania zestyków przez wyładowaniami od obciążeń indukcyjnych. Minimum to dobry kondesnator i rezystor w układzie szeregowym.

--------------------------------------------

EDIT: Jeśli masz w pobliżu rurę z ciepłą wodą, to możesz pokusić się o zrobienie urządzenia zasilanego tylko tą energią. Istnieją już dzisiaj rozwiązania korzystające z tego typu źródeł, tzw. generatory TEG. W Twoim przypadku, gdy chcesz tylko mierzyć temperaturę, podejmować proste decyzje i od czasu do czasu załączać zawór, mógłbyś wykorzystać tanie (15zł?) ogniwo Peltiera wielkości pudełka zapałek. Normalnie zasilane prądem służy ono do wymuszonego transportu ciepła z jednej strony na drugą, ale poddane różnicy temperatur samo staje się generatorem energii elektrycznej. Są do tego odpowiednie układy, które z kilkudziesięciu/kilkuset mV napięcia potrafią np. naładować do 3V kondensator (albo doładować akumulator LiPol) wystarczający do włączenia od czasu do czasu jakiejś elektroniki. Gdybyś przymocował takie ogniwo do rury z gorącą wodą a drugą jego stronę wyposażył z radiator (żeby była jak najchłodniejsza) to używając po drodze specjalny moduł odzyskujący energię (tzw. energy harvesting) spokojnie mógłbyś zapomnieć o problemie zasilania czujnika. 

Edytowano przez marek1707
  • Lubię! 2

Ogólnie trochę się pomyliłem, sprawdziłem ponownie i mam w kotłowni takie siłowniki termoelektryczne https://www.techsterowniki.pl/p/stt-2302-s

Wolałbym zasilać te urządzenie bateryjnie. Co do napięć cewek to taką podałem bo nie wiedziałem jeszcze jakie będzie zasilanie, przy czym głownie chodziło mi o sens wykorzystania czegoś takiego.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.