Skocz do zawartości

Czy pomiar napięcia poprzez analog input w ESP8266 ma sens?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ciągle zwlekam z budową kilkunastu układów które mają być zamontowane  w kilku miejscach tylko do kontroli poziomu naładowania aku, anpięcia.

Zastanawiam się, nie mając absolutnie żadnej wiedzy elektronicznej, czy z punktu widzenia dobrych praktyk, a przede wszystkim - bezpieczeństwa i dokładności pomiaru rozsądniejsze było mierzenie napięcia poprzez analog IN, czy np. ina219 z i2c?

Zamierzam kupić płytki, które takowe analogin już mają, do tego dzielniki napięcia, i tu pojaiwają się schody, bo zaczyna się robić kilka elemrentów.

Planuję jeden esp na jeden miernik - to ma być rozrzucone w różnych miejscach w Polsce.

Wiem, że ogólnie to jest wybór jak między masłem i masłem. Skoro jednak myślę o zmontowaniu (póki co) kilkunastu modułów, chciałbym zrobić je jak najbezpieczniej. Będą (część z nich) w miejscach bez dozoru.

Wiesz - dokładność pomiaru w ESP8266 jest typu "mniej więcej" (przy czym więcej jest tego mniej niż więcej). Jeśli Ci wystarczy - to w celu obniżenia kosztów można zastosować dzielniki. ESP-12E (taki mój ulubiony) pasowałby tu idealnie... Ale to sam musisz określić jakiej dokładności potrzebujesz.

15 minut temu, ethanak napisał:

Wiesz - dokładność pomiaru w ESP8266 jest typu "mniej więcej" (przy czym więcej jest tego mniej niż więcej). Jeśli Ci wystarczy - to w celu obniżenia kosztów można zastosować dzielniki. ESP-12E (taki mój ulubiony) pasowałby tu idealnie... Ale to sam musisz określić jakiej dokładności potrzebujesz.

Ooo, dokładnie o to mi chodziło. Dziękuję :))

Piszesz ESP-12E... super. Rozumiem, że bedzie lepszy i dokladniejszy ?

Widzę tylko, że nie do końca widzę jakiś fullsupport jeśli chodzi o home assistanta. Chyba, że się mylę?

4 minuty temu, pyta napisał:

Piszesz ESP-12E... super. Rozumiem, że bedzie lepszy i dokladniejszy ?

ESP-12E to zwykły ESP8266 z wyprowadzonymi wszystkimi pinami - nie będzie ani lepszy ani gorszy, po prostu nie ma narzutu na niepotrzebne rzeczy (typu interface USB).

A jak chcesz określać poziom naładowania akumulatora z pomiaru napięcia? Bo piszesz to o dokładności, dzielnikach itp a przecież jeśli ma to być informacja "słabo-nieźle-dobrze" to po co w ogóle wytaczać armaty w rodzaju wzmacniaczy pomiarowych czy walczyć o jakiekolwiek dokładności? No chyba, że masz w zanadrzu jakiś szczwany algorytm, który w inteligentny sposób będzie Ci raportował stan akumulatora na podstawie tak słabej przesłanki jak napięcie. Co to za układ w którym akumulator jest używany? Jaki to rodzaj akumulatora? Jaki i kiedy będzie ładowany? W trakcie pomiaru równiż? Masz na to jakiś wpływ?Jak wyglądają pobory prądu w tych urządzeniach? Zmiany temperatury (idzie zima)? itp itd..

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...