Skocz do zawartości

Zasilacz laboratoryjny i tryby CV, CC

kamilk86

Pomocna odpowiedź

Kupiłem zasilacz laboratoryjny. Podłączając pierwszy lepszy silnik DC zdałem sobie sprawę, że nie mam pojęcia jak to działa.
Wyobrażenie miałem takie, że ustawiam dane napięcie, ustawiam natężenie podpinam silnik i wszystko zadziała tak jak w "normalnym" zasilaczu do telefonu, laptopa. Z tą różnicą że będę mógł ustawić sobie jakieś niskie natężenie powyżej którego zasilacz nie wyjdzie. Czyli że np. będę mógł sobie podłączyć diodę LED bez rezystora ustawiając 2V i 20mA. 
Domyślam się że to co sobie wymyśliłem to praca bez stabilizacji napięcia (CV) i/lub natężenia (CC)?
A rzeczywistość i tryby CV i CC mnie rozebrały na części. 
Podpiąłem silnik DC 775, ustawiłem 12V i na początku 0.5A. Silnik nie rusza - ok. Przy zwiększaniu natężenia - około 0.8A, silnik dość powoli zaczyna ruszać, przyspiesza napięcie rośnie, później zwalnia i napięcie maleje. Później trochę pokręciłem napięciem w granicach 0-12V i natężeniem 0-1A, ustawiam ponownie taki setup jak był na początku czyli 12V i 0.8A i silnik stoi. Zwiększenie do 1A nic nie pomaga. Myślę, że coś ssssp... zepsułem. Później znowu zaczyna działać a później nie działa. Od czego to zależy? 
W google szukam constant voltage constant current power supply ale nie wiem za co się zabrać. Znalazłem m.in. to
ftp://ftp.ni.com/evaluation/pxi/Power_Supply_Fundmentals.pdf
ale mam wątpliwości że podołam. Jakiś łatwiejszy materiał może ktoś zna?

Odnośnie pierwszych dwóch akapitów- Słusznie zakładasz, że coś sobie źle wyobrażasz. Przede wszystkim bez względu na to jak dobry będziesz miał zasilacz, nie zmieni on własności obciążenia wynikających choćby z prawa Ohma. Do pierwszych eksperymentów proponuję, abyś przygotował sobie właśnie rezystor,- taki większej mocy, aby nie puścił szybko dymka. Przypomnij sobie wzór prawa Ohma. Po przekształceniu powinieneś mieć I=U/R. Podstaw we wzorze rezystancję swojego rezystora oraz napięcie jakiego użyjesz. Jak widać pobór prądu w przypadku obciążenia rezystancyjnego nie będzie taki jaki sobie nastawisz, tylko ściśle określony. Przed przystąpieniem do testów empirycznych sugeruję jeszcze, abyś przypomniał sobie wzór na moc: P=U*I. Moc nie powinna przekroczyć wartości znamionowej rezystora, aby nie przytrafiło mu się coś smutnego- Jeśli wyszło więcej sugeruję użycie niższego napięcia do eksperymentów (użyj wzoru na prawo Ohma ponownie, bo teraz prądu będziesz oczekiwał innego). Pora na eksperymenty. Nastaw żądane napięcie. Nastawa źródła prądowego powinna być wyższa niż oczekiwany pobór prądu jaki wyliczyłeś ze wzoru. Podłącz rezystor. Czy wskazanie amperomierza pokrywa się z oczekiwanym? -Jeśli wszystko policzyłeś prawidłowo powinno. Zauważ, że podnoszenie nastawy źródła prądowego nie zmienia wskazań amperomierza, bo pobór prądu jest już zdefiniowany napięciem i rezystancją. A co się stanie jeśli zaczniesz zmniejszać nastawę wydajności prądowej zasilacza (poniżej wyliczonej wartości)? Czy wskazanie woltomierza pozostaje zgodne z nastawą? Czy zdarzyło się coś nieoczekiwanego? Podstaw wskazania woltomierza i amperomierza do wzoru prawa Ohma i sprawdź.

Nieco inaczej ma się sprawa z diodami Led o których wspominasz. Tu się raczej pilnuje prądu jakiego nie należy przekroczyć dla danego modelu. Minimalna wartość napięcia podana jest w notce katalogowej.

Silnik też ma pewną charakterystykę (nota aplikacyjna). Nie ograniczaj mu prądu, tylko odkręć nastawę wydajności prądowej nawet na maximum. Testuj zwiększając jedynie napięcie. W momencie rozruchu pobór prądu będzie o wiele większy, niż podczas późniejszej pracy bez obciążenia. Na szybko sprawdziłem że w przypadku Twojego silnika należy przy 12V oczekiwać 0.92A. 

Jeśli chodzi o "sknocenie czegoś", to jest mało prawdopodobne. Zasilacze zazwyczaj są dość dobrze zabezpieczone. 

Czyli chodziło o to żeby wprowadzić zasilacz w stan stabilizowanego napięcia trzeba ustawienie prądu dać powyżej tej wartości która będzie pobierana. A zgubiło mnie to że przy każdej zmianie napięcia (nawet o 0.1V) te silniki które próbowałem mają bardzo duże wahnięcia prądu i zasilacz wchodził w tryb CC.

Zupełnie inaczej gdy spróbowałem z LEDem. I tak, jest tak jak sobie to wyobrażałem. Zasilacz w trybie CV, mogę ustawić górne ograniczenie prądu, np. w próbie z LEDem 0.05A, a gdy podnosząc napięcie, prąd dojdzie do granicy 0.05A, wtedy dalsze podnoszenie napięcia nic nie daje bo zasilacz przechodzi w tryb CC. 

Dnia 14.11.2020 o 03:31, Maruda napisał:

Odnośnie pierwszych dwóch akapitów- Słusznie zakładasz, że coś sobie źle wyobrażasz. Przede wszystkim bez względu na to jak dobry będziesz miał zasilacz, nie zmieni on własności obciążenia wynikających choćby z prawa Ohma. Do pierwszych eksperymentów proponuję, abyś przygotował sobie właśnie rezystor,- taki większej mocy, aby nie puścił szybko dymka. Przypomnij sobie wzór prawa Ohma. Po przekształceniu powinieneś mieć I=U/R. Podstaw we wzorze rezystancję swojego rezystora oraz napięcie jakiego użyjesz. Jak widać pobór prądu w przypadku obciążenia rezystancyjnego nie będzie taki jaki sobie nastawisz, tylko ściśle określony. Przed przystąpieniem do testów empirycznych sugeruję jeszcze, abyś przypomniał sobie wzór na moc: P=U*I. Moc nie powinna przekroczyć wartości znamionowej rezystora, aby nie przytrafiło mu się coś smutnego- Jeśli wyszło więcej sugeruję użycie niższego napięcia do eksperymentów (użyj wzoru na prawo Ohma ponownie, bo teraz prądu będziesz oczekiwał innego). Pora na eksperymenty. Nastaw żądane napięcie. Nastawa źródła prądowego powinna być wyższa niż oczekiwany pobór prądu jaki wyliczyłeś ze wzoru. Podłącz rezystor. Czy wskazanie amperomierza pokrywa się z oczekiwanym? -Jeśli wszystko policzyłeś prawidłowo powinno. Zauważ, że podnoszenie nastawy źródła prądowego nie zmienia wskazań amperomierza, bo pobór prądu jest już zdefiniowany napięciem i rezystancją. A co się stanie jeśli zaczniesz zmniejszać nastawę wydajności prądowej zasilacza (poniżej wyliczonej wartości)? Czy wskazanie woltomierza pozostaje zgodne z nastawą? Czy zdarzyło się coś nieoczekiwanego? Podstaw wskazania woltomierza i amperomierza do wzoru prawa Ohma i sprawdź.

Nieco inaczej ma się sprawa z diodami Led o których wspominasz. Tu się raczej pilnuje prądu jakiego nie należy przekroczyć dla danego modelu. Minimalna wartość napięcia podana jest w notce katalogowej.

Silnik też ma pewną charakterystykę (nota aplikacyjna). Nie ograniczaj mu prądu, tylko odkręć nastawę wydajności prądowej nawet na maximum. Testuj zwiększając jedynie napięcie. W momencie rozruchu pobór prądu będzie o wiele większy, niż podczas późniejszej pracy bez obciążenia. Na szybko sprawdziłem że w przypadku Twojego silnika należy przy 12V oczekiwać 0.92A. 

Jeśli chodzi o "sknocenie czegoś", to jest mało prawdopodobne. Zasilacze zazwyczaj są dość dobrze zabezpieczone. 

Hej, ja mam problem spaliłem ne555 kilka razy i nie wiem czy wynika to z złego projektu czy może z mojego nieumiejętnego używania zasilacza... bo wydaje mi się że w tym czasie za każdym razem używałem zasilacza bo bateria się rozładowała.

Jak byście mogli zerknąć do tematu: będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.