Skocz do zawartości

No ST-Link detected - STM32CubeIDE na linux

Pixpix

Pomocna odpowiedź

Witam

Jako że postanowiłem pogłębić wiedzę (Arduino ma jednak spore ograniczenia) postanowiłem spróbować STM32

W tej chwili mam Kubuntu z ArduinoIDE (działa poprawnie) i doinstalowałem STM32CubeIDE (jest jako flatpak z Odkrywca KDE, nie ze strony st), jedynie robiąc upgrade do workspace 1.4.2.  (planowałem przejść kurs na OpenSTM32 - poległem podczas instalacji - java).

Płytka to NUCLEO-F303RE.

Sytuacja jest dziwna - podłączona płytka z programatorem Nucleo i aktualizacja firmware programatora przebiegła bez problemów (oprogramowanie z ST).
Restart kompa, płytki, uruchomienie, pierwszy program main_pusty z danymi konfiguracyjnymi do płytki, procka i "No ST-Link detected..." - wybrany STLink GDB serwer, ustawienia deflaut
W urządzeniach USB jest widoczny i jest rozpoznawalny przy aktualizacji firmware, a sam CubeIDE nie rozpoznaje go.

Pojawia się też dysk Node_F303RE. Zamontowany czy nie - ST-Linka nie widzi.
Po włączeniu USB uruchamia się programator (czerwona dioda) i moduł (startuje zasilanie (czerwona dioda) i wewnętrzny program - miganie diody zielonej)

Pożyczyłem też programator StLink v2 - dokładnie takie same objawy.

Nie bardzo już mam pomysłu na sprawdzenie samego USB, ale doczytałem się że programator bazuje na połączeniach localhost
Ostatnia rzecz jaką mogę sprawdzić to firewall czy nie blokuje portów - na razie nie wiem jak.

A czy ktoś ma inne sugestie?? Chyba, że czegoś nie doczytałem - początki są wymagające i można coś łatwo przeoczyć.

PS. Z ArduinoIDE miałem też problemy z programatorem, rozwiązane nadaniem uprawnień USB. Ale nie pamiętam czy nie podpinałem USB do użytkownika. I jakoś wygodniej mi na linuksie - nie chciałbym przechodzić na Win10 (problemów tyle samo, choć więcej podpowiedzi idzie znaleźć)

Witam znowu.

Jednak korzystanie z flatpacka blokuje sprzęt.

Dla chcących spróbować na linuksie jednak muszę polecić instalację programu z strony ST.

Ja skorzystałem z plików źródłowych sh

sudo su
chmod +x st-stm32cubeide_aktualnawersja_amd64.deb_bundle.sh
./st-stm32cubeide_aktualnawersja_amd64.deb_bundle.sh

i dodatkowo dla serwera gdb instalacja pakietu

sudo apt-get install libncurses5

Na razie wgrałem pusty program do Nucleo - dioda przestała mrugać więc jest chyba ok

• Lubię! 2

Ciekawy wątek. 

Taka sama przypadłość spotkała mnie przy instalacji najnowszej wersji CubeIDE 1.5.0 dla Win10. Pomimo działania programatora w STlink Utility w CubeIDE "No Stlink Detected". Co gorsza przestała również działać wersja 1.4.2 oraz o dziwo System Workbench. Gdyby nie zmodowany J-link o nie miałbym jak debugować, bo po kilku godzinach walki problemu nie rozwiązałem na Win10. Przestrzegam przed instalacją CubeIDE w wersji 1.5.0 na Win10, a może jednak komuś to działa...

Może wystarczy przy instalacji 1.5.0 nie instalować sterowników do ST-link i problemu nie będzie...

Edytowano przez Zealota
Ważne dodtkowe uwagi

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

U mnie ten sam problem ubuntu 22.04.4 LTS, zainstalowane z sudo ./st-stm32cubeide_1.16.0_21983_20240628_1741_amd64.deb_bundle.sh, w trakcie instalacji o dziwo nie spytał o st-link no i go nie ma 😞 płytka Nucleo-STM32L476RG. Na programatorze LED miga powoli, na płytce zielony szybko, czerwony świeci światłem ciągłym. To moje pierwsze doświadczenie z STM nie mam pomysłu

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...