Skocz do zawartości

Komunikacja RF 433MHz - Arduino nic nie odczytuje

micnyk

Pomocna odpowiedź

Hej, próbuję skomunikować 2 uC ze sobą na częstotliwości 433MHz.

Jedna ATMega 328p jest w klonie Arduino Uno, druga na płytce stykowej ale też Arduino, obie zasilane z USB Uno.

Mam 3 pary nadajnik-odbiornik z botlandu i wypróbowałem wszystkie kombinacje ich połączenia. Próbowałem 2 bibliotek: rc-switch oraz RadioHead.

W każdej kombinacji hardware i softwareowej efekt zawsze jest ten sam- diody podłączone do pinów DATA nadajnika i odbiornika migają w tym samym momencie- czyli jakby jakaś fala między nimi przechodziła, jednakże Arduino-odbiornik nie rejestruje żadnej wiadomości przychodzącej.

Dopiero przełączeniu pinu Arduino-odbiornika bezpośrednio do pinu Arduino-nadajnika daje efekt w postaci wypisania w terminalu przesyłanego komunikatu.

Dioda odbiornika reaguje również na pilot od bramy.

Co jeszcze mogę sprawdzić? Mam wrażenie że wyczerpałem już wszystkie sposoby, a nadal nie chcą ze sobą zagadać.

Poniżej zdjęcie układu.

20201119_163232.thumb.jpg.a846d0102142414a704c157ff8d22e5f.jpg

Edytowano przez micnyk

@jas123 są to przykładowe kody z biblioteki https://github.com/sui77/rc-switch/tree/master/examples

Jedynie zmieniam pin w nadajniku (na 9) a odbiornik podpięty pod pin 2.

Na zdjęciu układ jest z biblioteką RadioHead gdzie pin odbiornika jest inny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.