Skocz do zawartości

Czy ten kabel jest nieprawidłowo zaciśnięty?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Spośród mojego zestawu tanich chińskich kabelków ze złączami 1 pin (du pont) trafił mi się już drugi, który ma wysoką i bardzo niestabilną rezystancję. Sprawdziłem najpierw czy to nie wina miernika i sond, mierząc rezystory i inne kable, ale tylko ten ostatni, biały, sprawiał problemy. Filmik poniżej.

Rozebrałem obudowę pinu i spróbowałem zrobić zdjęcia przy użyciu lupy. Lepszego powiększenia nie udało mi się uzyskać, więc nie wiem czy cokolwiek widać, ale nie widzę tu jakiegoś błędu w postaci zaciśnięcia np. prawie całkowicie na izolacji zamiast na żyle.

IMG_20201210_201803.thumb.jpg.b655261178ad8ecf0f6ff01db41e9a0c.jpgIMG_20201210_201818.thumb.jpg.5d5c2483d09ec5dee7fe80d7b31493ad.jpgIMG_20201210_201905.thumb.jpg.fd73211a1ce11b982115b8bd686eaf99.jpgIMG_20201210_201914.thumb.jpg.3ecb1cc2b6f9e70e792047d44ea7bad9.jpg

Nie jestem jakoś oburzony że jakość tych kabli za grosze odbiega od ideału, ale jestem ciekawy czy spotkaliście się z takim problemem. Z drugiej strony chciałem was przestrzec, że jeśli coś nie działa jak powinno, to warto poświęcić 5 minut z multimetrem i posprawdzać połączenia.

@MasterYoda95 Z kabelkami różnie bywa ale jeżeli blaszka dotyka miedzi to jest dobrze. Dla układu na płytce stykowej więcej nie trzeba. Możesz za to zwrócić uwagę w jakim stanie jest płytka stykowa i jak jest wykonana. Już raz się przekonałem że przy podłączeniu obciążenia i prądzie 1A miałem spadek na styku płytki stykowej 1V. Ale pytanie czy płytki stykowe są do większych prądów?

@Gieneq tak się składa że ten kabelek wziąłem do pomiaru prądu i był wpięty nie w płytce stykowej tylko z jednej strony do drugiego kabla z pinem żeńskim, a z drugiej był krokodylek od sondy multimetru :) 

A może jakieś uszkodzenie wewnętrzne wchodzi w grę? Chociaż trzeźwo myśląc to podwojone prawdopodobieństwo błędnego zaciśnięcia pinu jest moim zdaniem większe niż uszkodzenie w kablu wielożyłowym, który nie był narażony na żadne trudne warunki. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...