Wojakowy Napisano Grudzień 11, 2020 Udostępnij Napisano Grudzień 11, 2020 Dzień dobry Ma ktoś może jakiś schemat filtra dolnoprzepustowego audio z regulacją wzmocnienia? Jak tak to super. Pozdrawiam.
marek1707 Grudzień 11, 2020 Udostępnij Grudzień 11, 2020 Ja mam na pewno. Niestety Twoje pytanie jest tak ogólne, że nie wiadomo co odpowiedzieć. Przede wszystkim: do czego to ma być? Chcesz zmniejszyć szumy? Jakieś inne zakłócenia? Do jakiego pasma? Po co Ci regulacja wzmocnienia w filtrze? Czy ma być regulowane napięciem czy wystarczy gałka potencjometru? Co to za tor audio i jakiej jakości? Zabawka 8-bitowa czy high-end? Potrzebujesz filtr antyaliasingowy przed ADC? Chcesz zrobić filtr rekonstrukcyjny po DACu? Czy częstoiotliwość odcięcia chcesz kiedyś zmieniać czy raz na zawsze zafiksujesz? Jak ostry ma to być filtr (rząd? dB/okt?)? W ogóle analogowy czy cyfrowy tj. czy zbudujesz go z elementów czy chcesz wstawić w program? Jeszcze jakieś wymagania o których zapomniałeś napisać? Może coś o zniekształceniach fazy? Jakie preferowane zasilanie? itd itp..
Wojakowy Grudzień 13, 2020 Autor tematu Udostępnij Grudzień 13, 2020 Chodziło mi o filtr dolnoprzepustowy do suboofera, jestem początkującym i chciałem zobaczyć na jakiej zasadzie działa taki filtr. A kiedyś bym sobie go zrobił, ponieważ miałem w planach zrobienie suboofera do zabawy. Dnia 12.12.2020 o 00:38, marek1707 napisał: Ja mam na pewno. Niestety Twoje pytanie jest tak ogólne, że nie wiadomo co odpowiedzieć. Przede wszystkim: do czego to ma być? Chcesz zmniejszyć szumy? Jakieś inne zakłócenia? Do jakiego pasma? Po co Ci regulacja wzmocnienia w filtrze? Czy ma być regulowane napięciem czy wystarczy gałka potencjometru? Co to za tor audio i jakiej jakości? Zabawka 8-bitowa czy high-end? Potrzebujesz filtr antyaliasingowy przed ADC? Chcesz zrobić filtr rekonstrukcyjny po DACu? Czy częstoiotliwość odcięcia chcesz kiedyś zmieniać czy raz na zawsze zafiksujesz? Jak ostry ma to być filtr (rząd? dB/okt?)? W ogóle analogowy czy cyfrowy tj. czy zbudujesz go z elementów czy chcesz wstawić w program? Jeszcze jakieś wymagania o których zapomniałeś napisać? Może coś o zniekształceniach fazy? Jakie preferowane zasilanie? itd itp.. Chodziło mi o filtr dolnoprzepustowy do suboofera, jestem początkującym i chciałem zobaczyć na jakiej zasadzie działa taki filtr. A kiedyś bym sobie go zrobił, ponieważ miałem w planach zrobienie suboofera do zabawy.
marek1707 Grudzień 13, 2020 Udostępnij Grudzień 13, 2020 Ale czy: do subwoofera aktywnego z własnym wzmacniaczem tj. filtrujesz sygnał audio o poziomach <0.5V do głośnika już sterowanego przez jakiś wzmacniacz, gdzie w grę wchodzi tylko pasywny filtr LC przenoszący dużą moc Czyli: jak i z czego chcesz ten subwoofer zrobić i gdzie w jego tor wstawić filtr?
Wojakowy Grudzień 14, 2020 Autor tematu Udostępnij Grudzień 14, 2020 do głośnika już sterowanego przez jakiś wzmacniacz, gdzie w grę wchodzi tylko pasywny filtr LC przenoszący dużą moc
marek1707 Grudzień 14, 2020 Udostępnij Grudzień 14, 2020 Szukaj (nawet na YT) pod hasłem "subwoofer passive LC filter DIY" lub coś w okolicach. Tu masz trochę łopatologii, powolutku i dla początkujących:
Wojakowy Grudzień 14, 2020 Autor tematu Udostępnij Grudzień 14, 2020 4 godziny temu, marek1707 napisał: Szukaj (nawet na YT) pod hasłem "subwoofer passive LC filter DIY" lub coś w okolicach. Tu masz trochę łopatologii, powolutku i dla początkujących: Dziękuję
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »