Skocz do zawartości

Karaluchy-cyborgi w służbie Jego Cesarskiej Mości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Karaluchy-cyborgi w służbie Jego Cesarskiej Mości

Grupa naukowców z japońskiego uniwersytetu w Tsukuba pracuje nad wykorzystaniem żywych karaluchów do zbudowania roju robotów. Idea kontrolowania tych zwierząt nie jest nowa, wystarczy stymulować elektrycznie czułki owada, aby poruszał się w zamierzony sposób.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Karaluch czy nie  jest to jednak zwierzę i jak zaprzęganie go do przesuwania przedmiotów wydaje mi się w porządku i akceptowalne. Tak robienie z nich zegarków i makijażu w postaci pawich piór przyczepionych do ich odnóży wydaję mi się  absolutnie bezcelowy. Niczemu to nie służy  i jest to w mojej opinii zwyczajne  znęcanie się nad zwierzętami.

• Lubię! 2
(edytowany)

Ciekawe. Trzeba pamiętać, że podejście w Azji do tematu wykorzystania zwierząt jest nieco inne. Zgadzam się z @Rubym, że zegarek to trochę jednak przesada, natomiast ogólnie sterowanie karaluchem w jakimś celu to trochę jak lejce u konia. Bezcelowe bicie konia batem jest naganne, zaoranie pola koniem w normalny sposób nie wzbudza natomiast oporu. Koniec końców - czym się różni hetta i wiśta do konia od zera i jedynki z czipu przytwierdzonego do karalucha?

Edytowano przez Leander

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...