Skocz do zawartości

Dlaczego miernik nie mierzy mi natężenia?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, robię wszystko jak podczas kursu elektronika podstawy (lekcja 3).
https://imgur.com/a/jwoHIYS

Mierzyłem na 2 różnych miernikach i natężenie ani drgnie. Oczywiście przy pomiarach dotykam dobrze pałeczkami miernika końców.
Dziwna sprawa, na początku myślałem ze mam zepsuty miernik ale potem okazało się ze nie. Także proszę o pomoc, być może kuferek z bootlandu przyszedł z jakimś uszkodzeniem fabrycznym 🙂
Albo może po prostu coś złe robię, proszę o pomoc i sugestie.
Bateria ma 8,7V, także nie ona jest problemem

Pozdrawiam. 

@ElektroLukanio witam na forum 🙂 Jak rozumiem to nie jest miernik, który został zakupiony z zestawem? Czy masz pewność, że ten miernik działa poprawnie? Często mierniki są uszkodzone w taki sposób, że mierzą wszystkie parametry oprócz prądu (wynika to ze spalonego bezpiecznika, który jest w środku miernika).

PS Przypominam, że zdjęcia i załączniki należy umieszczać za pomocą opcji dostępnej w edytorze wiadomości. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w tej krótkiej instrukcji. Popraw to proszę - z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc w utrzymaniu porządku na forum 🙂

• Lubię! 1

A próbowałeś z inną baterią? Może akurat jest wadliwa. Myślę, że raczej szansa mała, ale spróbuj też zobaczyć, czy kable są ok, czasem taka podstawowa kontrola pomoze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...