Skocz do zawartości

Problem z kamerą - No data received from sensor

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, 

Jestem w trakcie przerabiania 1 części kursu z Raspberry Pi i aktualnie zmagam się z tematem kamery.
Po podłączeniu kamery z maliną zgodnie z tutorialem otrzymuję taki komunikat podczas wykonywania zdjęcia.

Camera control callback  cmd=0x4f525245mmal: No data received from sensor. Check all connections, including the Sunny one on the camera board

Googlowałem temat, ale oprócz wymiany paska nic ciekawego nie znalazłem. Jak można rozwiązać ten problem?

@Mati_1 witam na forum 🙂 Dla formalności dopytam - na pewno dobrze podłączyłeś tasiemkę (odpowiednie gniazdo i sposób wsadzenia tasiemki do złącz)?

@Mati_1 trochę podejrzanie dużo srebrnych styków wystaje poza złącze od strony kamery. Może to tylko złudzenie na zdjęciu, ale w kamerce, którą mam teraz przed sobą, taśma wchodzi na pewno mocniej do środka złącza. Upewnij się czy na pewno nie możesz jej wcisnąć jeszcze mocniej (oczywiście po podniesieniu mechanicznej blokady w złączu).

Podpiąłem raz jeszcze, wyłączyłem kamerę w sudo raspi-config, malinka się zrestartowała, potem włączyłem kamerkę w sudo raspi-config, znowu ponowne uruchomienie i podczas próby robienia zdjęcia znowu ten sam błąd 😞

@Mati_1 no trudno, może faktycznie trafiła się jakaś uszkodzona sztuka. Nie zdarza się to często, ale wszystko jest możliwe. W takim razie pozostaje reklamacja, napisz proszę na adres [email protected]l, na pewno szybko uda się wymienić element na nowy. Przepraszam za problem, mam nadzieję, że dalej obejdzie się już bez takich niespodzianek!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...