Skocz do zawartości

Silnik BLDC i sterownik do rehabilitacji ręki

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, 

Mam pytanie do drogich forumowiczów bardziej obeznanych z tematem bezszczotkowych silników. 

Może najpierw nakreślę problem. Buduję cos w rodzaju pojazdu jeżdżącego służącego do rehabilitacji ręki -  ruchomej platformy, na której będzie umieszczone przedramię. Urządzenie to ma poruszać się na niewielką odległość (mniej więcej 50 cm), sama prędkość urządzenia również nie powinna być zawrotna, aby tej mojej ręki nie wyrwać. Tutaj pewnie pojawi się pytanie, czemu nie zwykłe silniki szczotkowe lub przyjazne serwonapędy. Otóż w celach rehabilitacji chciałabym również sama tą platformą poruszać, nie obciążając przy tym silnika. Dlatego zdecydowałam się na trzy silniki (3 koła) bezszczotkowe. 

Znalazłam takie oto silniki bezszczotkowe: https://botland.com.pl/silniki-bldc-bezszczotkowe/9325-silnik-bezszczotkowy-redox-bl-2750850.html. Do tego sterowniki: https://botland.com.pl/sterowniki-silnikow-bezszczotkowych-bldc/1398-sterownik-silnika-bezszczotkowego-bldc-redox-30a-5903754000065.html.

I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy obeznani w temacie forumowicze uznają mój pomysł za dobry? Czekam na wszelkie uwagi i pytania. 

Trudno mi zrozumieć jak to ma wyglądać. Ale ten regulator, tak jak większość tych prostych i tanich potrafi tylko sterować silnikiem BLDC do którego jest dołączone śmigło - chodzi o łatwy start.

• Lubię! 1

Cześć!

Temat wydaje się ciekawy, jednak jestem na 100% pewien, że ten sterownik silnika kompletnie nie nadaje się do tego zastosowania.
Aby sterować w opisany przez Ciebie sposób silnikiem bldc idealne będzie zastosowanie sterownika obsługującego enkoder (hale nie pozwolą precyzyjnie sterować napędem.
W pracy dużo zajmuję się podobnymi tematami. Jeśli jeszcze nie masz wybranych/kupionych komponentów mogę pomóc zrobić to tak by efekt był zadowalający.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...