Skocz do zawartości

Problem z multimetrem


Artuee

Pomocna odpowiedź

Cześć, ostatnio zakupiłem nowy miernik uni-t ut33A+. Jednak mam problem z pomiarem prądu. Aby to przedstawić użyłem baterii 9V i rezystora 1k Ohm, zgodnie z tym prąd powinien wynosić ok 9mA. Zrobiłem 3 pomiary na różnych zakresach i żaden z nich nie był taki jaki powinien. Czy robię coś nie tak, czy jest to problem miernika ? 

20210128_185730.jpg

20210128_185704.jpg

20210128_185553.jpg

20210128_190854.jpg

Link do komentarza
Share on other sites

Tak się zastanawiam czy aby pomiar na zakresie uA prądu 1000 razy większego (mA) nie uszkodził miernika. Jeśli mierzyłeś na zakresach kolejno uA, mA, A to zasadniczy błąd. Zawsze pomiar rozpoczynaj od możliwie największego zakresu jeśli nie wiesz jaki poziom ma mierzony sygnał. Tak na marginesie to do pomiarów na zakresie A źle podłączone masz przewody. Zauważ, że gniazdko jest opisane mA i uA. Zakres A to zupełnie inne gniazdko w mierniku.

Poczytaj instrukcję masz jeszcze 2 przyciski.

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1
Link do komentarza
Share on other sites

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.